Economie

„Vremuri grele” / Hainele groase şi încălţămintea în R. Moldova costă dublu faţă de 2021

Vin zile tot mai reci, iar oamenii îşi pregătesc garderoba de iarnă. Cei care vor să se înnoiască, trebuie să ştie că în acest an, hainele groase şi încălţămintea costă dublu faţă de 2021. Vânzătorii spun că au umblat la preţuri din cauza scumpirilor carburanţilor, a serviciilor de transport, dar şi a războiului din Ucraina.

La Piaţa Centrală din Chişinău, o geacă de iarnă costă dublu faţă de anul trecut. Şi încălţămintea s-a scumpit cu cel puţin 50 la sută.

„După ce leafă, pensie primim, sunt mari preţurile, pentru ca să îmbraci acum un copil, dar dacă mai ai trei copii, cum sunt la noi în familie, păi… dar dezbrăcaţi nu îi putem lăsa, pentru că deja se răceşte.”

„– Este mult pentru buzunarul dvs?

– Normal, nici mult, nici puţin.”

„Din anii trecuţi nu i se potriveşte nimic, copiii cresc şi atunci… nu prea avem soluţii. Cred că părinţii o să poarte ce mai au din anii trecuţi şi ne străduim să îmbrăcăm copiii, căci nu o să meargă cu scurta până la jumătate de mână.”

Dacă, anul trecut, pentru o geacă oamenii scoteau din buzunare aproximativ 700 de lei moldoveneşti, astăzi, aceeaşi piesă vestimentară costă dublu. Vânzătorii spun că majorările serviciilor de trasnsport, a carburanţilor, dar şi războiul din Ucraina dictează aclte preţuri şi chiar le-au dat afacerile peste cap.

„Sută la sută au crescut. Furnizorii au majorat preţurile şi costurile de transport au crescut din februarie anul curent… ştim de ce. Preţurile sunt peste limita posibilităţilor, prea repede au crescut şi oamenii nu îşi permit, dacă anul trecut cele de până la 720 se vindeau mult mai multe, anul acesta – cu dificultate.”

„– Sunt ridicate un pic preţurile. 

– Cam cu cât? 

– Cu 100, 200 de lei.”

O pereche de bocanci costă între 800 şi câteva mii de lei, iar o pereche de pantaloni ajung la 800 de lei. Preţul căciulilor, mănuşilor şi fularelor au crescut până la 50 la sută. Majoritatea hainelor vândute la Piaţa Centrală sunt importate din Polonia, Turcia şi Ucraina.

tvrmoldova

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *