Criza

Vremuri (ne)bune. O „prognoză optimistă”- rata inflației poate depăși 40%

Rata inflației în Moldova până la sfârșitul anului poate ajunge la 40% sau chiar să depășească acest nivel. Economistul, președintele Societăţii evaluatorilor independenți din Republica Moldova (SEI RM), Galina Şelari, a făcut prognoza marți, într-o conferință de presă susținută la sediul agenției Infotag.

Totodată, ea a subliniat că aceasta este o „prognoză optimistă”. Lovitura principală va cădea atât asupra produselor alimentare, cât și asupra energiei, în condițiile în care Moldova este „importator net de toate tipurile de combustibil și resurse energetice și nu face pași reali pentru a realiza vreo reducere de preț, deși acest lucru este posibil”.

Economistul a remarcat că inflația conduce la o scădere a nivelului veniturilor reale ale populației și servește deja drept „preludiu” pentru fenomenul stagflației – o creștere simultană a prețurilor și o încetinire a economiei (conform statisticilor, creșterea PIB-ului în primul trimestru s-a ridicat la puțin peste 1%).

„În același timp, principalul, și de fapt singurul, instrument de combatere a inflației aplicat astăzi de BNM este creșterea ratei de bază, care, pe fondul oportunităților limitate și în scădere ale statului de a sprijini afacerile și populația, poate provoca o încetinire și mai accentuată a economiei”, a spus Şelari.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *