Social

Vreţi să plecaţi gratis în America? Vă costă doar… 949 euro

Există moldoveni care visează ani în şir să obţină o viză Green Card şi, chiar de reuşesc să o câştige, nu pot ajunge în SUA. Este vorba despre cei care, în necunoştinţă de cauză, nu apelează în acest sens la Ambasada americană, ci se lasă păcăliţi de firmele intermediare. De exemplu, firma „USA Immigration”, care umple piaţa publicitară cu propuneri de servicii gratuite pentru participanţii la Loteria „Diversity Visa”, solicită în realitate de la câştigătorii Green Card câte 949 euro pentru fiece persoană, cu excepţia copiilor. Deoarece firma nu achită impozite pe venit din aceste venituri, au de suferit nu numai cetăţenii, dar şi statul.

În 2010, Ina Lupu din Chişinău a apelat la firma „USA Immigration” cu o cerere de participare la „Diversity Visa”. Loteria este organizată din anul 1994 de către Departamentul de Stat al SUA. Deşi statul american primeşte anchetele pentru participare în perioada octombrie-noiembrie a fiecărui an, „USA Immigration” lansează campania mai devreme, făcându-şi publicitate la cele mai importante mass-media, în instituţiile de învăţământ şi pe site-ul www.greencard.md. De la bun început, reprezentanţii firmei anunţă peste tot că depunerea actelor se face gratis. Şi asta e prima şmecherie.

„Am anunţat America că „avem o firmă de escroci”

Peste aproape un an, de ziua de naştere a copilului său, „USA Immigration” a anunţat-o pe Ina că a câştigat viza. În aceeaşi zi, la firmă a mers Roman, soţul Inei. „Eram plin de emoţii şi nu m-am complicat să citesc foaia pe care mi-au întins-o. Acolo erau scrise datele soţiei şi ei m-au rugat să le verific şi să semnez. Apoi m-au anunţat imediat că trebuie să achităm câte 949 euro pentru fiecare… Pe acea foaie, cu litere minuscule, era scris şi acordul, căruia iniţial nu i-am atras nicio atenţie. Acum era târziu însă – semnătura îmi figura pe foaie…”, menţionează bărbatul. Astfel, familia Lupu s-a obligat să achite 1898 euro, căci câştigătorii Green Card pot să plece în America cu întreaga familie. În schimbul acestei sume, intermediarul se obliga să le perfecteze toate actele pentru plecare. Acelaşi lucru, de fapt, îl poate face oricine de sine stătător.

Dându-şi seama că a fost tras pe sfoară, Roman a refuzat serviciile firmei şi a trimis singur actele necesare la Kentucky Consular Center, unde se efectuează tragerea la sorţi. Totodată, a anunţat SUA că la Chişinău există o „firmă de escroci, care vor să-l scurgă de bani”. Ulterior, familia sa a fost invitată la Ambasada din RM, iar după toate formalităţile prevăzute pentru aceasta, au obţinut viza. Între timp, s-au trezit şi cu o citaţie în judecată din partea „USA Immigration”. „I-am lămurit şefului firmei, Anatol Koval, că n-a făcut decât să-mi dea un telefon şi să-mi dăruiască o mapă cu un steguleţ american. În rest, eu mi-am pregătit actele. Mi-a replicat că am semnat acordul, unde se spune că doar ei se ocupă de procesul de imigrare”, susţine Roman. Astfel, familia Lupu este aşteptată în instanţă pe 6 iulie și Roman nu găseşte altă ieşire decât să-şi angajeze un avocat care să-l reprezinte în instanţă…

Spre deosebite de Lupu, Irina Buclis le-a lăsat pe toate baltă. „Acum patru ani, când am depus cererea, mi-au spus că nu mă costă nimic. Însă după ce am câştigat viza, m-au chemat să semnez o anchetă şi mi-au cerut 949 euro. Nu am aceşti bani şi nici nu ştiu dacă am să mai plec”, spune ea. Iar Olga Cîsa, studentă la ASEM, încă se gândeşte cum să procedeze: „Am completat formularul de participare pe Internet, unde scria că totul e gratis. Apoi m-au anunţat că sunt câştigătoare. M-au rugat să confirm autenticitatea datelor din anchetă prin semnătură. N-am atras atenţie la textul mărunt de pe aceeaşi foaie, unde scria că mă oblig să achit o sumă enormă. Peste câteva zile, mi-au cerut banii. Nu ştiu ce să fac”.

Banii noştri ajung direct în SUA

Anul trecut, din cei 1298 de moldoveni care au câştigat Green Card, 450 au fost clienţii „USA Immigration”. Dintre aceştia, au acceptat să plătească banii solicitaţi de intermediar doar 300. Ei au trimis banii ceruţi de firmă în SUA de la o anume bancă, achitând transferul din buzunarele lor. Apropo, ulterior, lor li se propune să mai achite 1500 de euro, dacă au nevoie de cazare şi serviciu în America. Banii transferaţi în SUA ajung la firma-mamă, cu acelaşi nume, din Florida. Aceasta, se spune, este condusă de Igor Koval, tatăl şefului reprezentanţei de la Chişinău. În RM, „USA Immigration” este înregistrată la Camera Înregistrării de Stat, însă nu achită impozitele pe venit din banii plătiţi de clienţi.

Despre aceasta ne-au spus persoane din interiorul firmei, care au solicitat anonimatul. „Oamenii apelează la noi, fiind dezinformaţi. Suntem instruiţi să le spunem că totul e gratis. Celor care depun formularele de participare le trimitem e-mailuri. Pe lângă felicitările de rigoare, îi anunţăm că perfectarea actelor, în caz de câştig, costă 949 euro. A doua parte a mesajului e scrisă atât de mărunt, încât puţini o citesc. Mai mult, dacă în ultimul timp eşti anunţat despre această datorie îndeplinind prima parte a formularului pe site – lucru pe care mulţi nu-l observă -, în anii trecuţi îi informam despre aceasta doar pe câştigători, după ce semnau acordul. Lor nu li se spune pentru ce semnează, fiind rugaţi doar să verifice datele din anchetă. Şi oamenii se lasă prinşi în capcană, fiindcă toţi vor să plece din RM. Cei mai curajoşi se plâng la ambasadă, alţii achită banii, iar alţii renunţă la SUA. Banii sunt transferaţi în SUA, fără să fie impozitaţi, iar când vin controale, secretara e rugată să stingă computerul şi să plece”, susţine aceeaşi sursă.

Koval: „La noi totul e bine!”

Am sunat şi noi la „USA Immigration”, interesându-ne de la directorul Anatol Koval cât ne-ar costa participarea la Loteria „Diversity Visa”. „Trebuie să completaţi ancheta”, a zis el. Am insistat, ca să vedem că omul fuge de răspuns: „Când veţi completa ancheta, acolo va fi un acord. Îl veţi citi şi îl veţi semna”. Fiind întrebat dacă, în genere, el ştie cât costă serviciile firmei, Koval ne-a spus: „Aproximativ, vă explic. Dacă noi ne ocupăm de pregătirea actelor, costă 949 euro. Dar sunt unele condiţii…”. După ce ne-am prezentat ca jurnalişti, Koval ne-a asigurat că el îşi anunţă toţi clienţii despre aceşti bani: „Poţi să devii clientul nostru numai dacă eşti de acord iniţial cu toate condiţiile de participare”. Întrebat dacă achită impozitele din sumele respective, Koval a râs distrat: „La noi totul e bine!”.

Dacă e să credem instituţiilor de drept din RM, nu e chiar aşa de bine. De la Procuratura Generală am aflat că „informaţii despre „USA Immigration”, care pot fi difuzate, nu avem”. De unde rezultă că ceva, totuşi, este la mijloc… La rândul său, Nicolae Platon, şeful Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, ne-a informat că Fiscul şi MAI efectuează o investigaţie în această privinţă. „Există plângeri din partea oamenilor. Mai mult, ei transferă banii unei firme din SUA, declarându-şi încasările drept cheltuieli. Chiar dacă sunt reprezentanţii unei firme din SUA, ei sunt obligaţi să plătească impozite în RM, fiind înregistraţi în ţara noastră. Trebuie să verificăm toate aceste lucruri”, a specificat Platon.

Ambasada SUA: „Nu le trimiteţi bani!”

Potrivit Serviciului de presă al Ambasadei SUA, există un singur site oficial pentru Loteria „Diversity Visa”: www.dvlottery.state.gov, unde serviciile se acordă gratis. „Toate paginile Guvernului SUA se termină cu „gov". Fiţi atenţi la alte site-uri care vă oferă ajutor pentru a vă înscrie la Loterie – acestea NU SUNT gratis”, menţionează sursa. Ambasada precizează că Guvernul american NU înştiinţează câştigătorii Loteriei prin e-mailuri: „Dacă primiţi un e-mail care se pretinde a fi din partea Guvernului SUA şi vi se cer bani, NU TRIMITEŢI BANII! Fiţi vigilenţi!”.

În fiecare an, Guvernul SUA acordă câte 55 000 de vize Green Card prin Loteria „Diversity Visa”. Câştigătorii sunt selectaţi printr-o tragere la sorţi aleatorie, făcută de un computer şi beneficiază ulterior de toate drepturile în SUA, cu excepţia celui de a participa la alegeri. La Chişinău mai activează o firmă-intermediar pentru obţinerea Green Card, „Go America”, unde anterior lucrase şi Koval. Serviciile acesteia costă 900 euro.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *