Internațional

Wall Street Journal: SUA au modificat în secret lansatoarele HIMARS înainte de a le trimite în Ucraina

SUA au modificat în secret lansatoarele HIMARS pe care le-au donat Ucrainei, astfel încât acestea să nu poată fi folosite pentru a lansa rachete cu rază lungă de acțiune în Rusia, au declarat oficiali americani sub protecția anonimatului, potrivit Wall Street Journal.

Administrația lui Biden ar fi luat această măsură de precauție deoarece este necesară pentru a reduce riscul de escaladare a războiului.

Începând cu luna iunie, SUA a furnizat Ucrainei 20 de lansatoare de rachete HIMARS și un număr destul de mare de rachete ghidate prin satelit cu o rază de acțiune de aproximativ 80 de kilometri.

Ulterior, aceste rachete au fost folosite pentru a lovi depozitele de muniție, centrele logistice și de comandă ale rușilor de pe teritoriul Ucrainei.

De asemenea, sursa citată notează că lansatoarele HIMARS au o caracteristică unică menită să le împiedice să devină sisteme și mai puternice pe câmpul de luptă.

Pentagonul a refuzat să comenteze

Oficialii americani spun că Pentagonul a modificat lansatoarele astfel încât acestea să nu poată trage rachete cu rază lungă de acțiune, inclusiv rachetele ATACMS, care au o rază de acțiune de aproape 320 de kilometri, relatazează Hotnews.

WSJ sugerează că administrația americană a făcut modificările în secret deoarece oficialii se temeau că Ucraina nu-și va respecta promisiunea de a nu lovi teritoriul Rusiei cu armele furnizate de Pentagon.

Ulterior, Pentagonul a refuzat să comenteze informațiile, despre care oficialii americani au spus că implică hardware-ul și software-ul al Departamentului de Apărăre al SUA.

„Din considerente de securitate operațională, nu comentăm public configurația sistemelor furnizate aliaților și partenerilor”, a declarat generalul de brigadă al Forțelor Aeriene Patrick Ryder, purtătorul de cuvânt al Pentagonului pentru WSJ.

„Statele Unite își mențin angajamentul de a oferi Ucrainei capacitățile de care are nevoie pentru a contracara agresiunea rusă”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *