CSI / RusiaInternaționalRăzboi

Washington: „Există tot mai multe dovezi că invazia rusă a fost însoţită de crime de război sistemice comise în toate regiunile unde au fost desfăşurate forţele ruse”

Rusia s-a dedat la ”crime de război sistemice” oriunde a desfăşurat trupe în Ucraina, a acuzat luni, 21 noimebrie, ambasadoarea americană responsabilă de justiţia penală internaţională, Beth Van Schaack, declarându-se încrezătoare că responsabilii ruşi vor fi în cele din urmă aduşi în faţa justiţiei, notează AFP și Agerpres.

”Există tot mai multe dovezi că această agresiune (invazia rusă) a fost însoţită de crime de război sistemice comise în toate regiunile unde au fost desfăşurate forţele ruse”, a declarat presei Beth Van Schaack, citând execuţii sumare, cazuri de tortură sau tratament inuman sau chiar deplasarea forţată a persoanelor şi copiilor.

”Când constaţi astfel de acte sistemice, inclusiv înfiinţarea unei vaste reţele de deplasări forţate, este foarte greu de imaginat că aceste crime ar fi putut fi comise fără ca responsabilitatea să fie plasată în vârful lanţului de comandă”, şi anume Vladimir Putin, a declarat ea.

Afirmaţiile diplomatei au fost făcute la scurt timp după ce Parchetul General ucrainean a anunţat luni că a găsit patru ”locuri de tortură” folosite de ocupanții ruşi la Herson (sud) înainte de retragerea lor forţată din regiune în urmă cu peste zece zile.

De asemenea, responsabila americană, care a vorbit despre un ”nou Nürnberg”, după procesele liderilor nazişti de după cel de-Al Doilea Război Mondial, s-a arătat încrezătoare că anchetele care se desfăşoară în prezent, de exemplu în cadrul Curţii Penale Internaţionale (CPI), ar putea conduce la puneri sub acuzare în timp util.

CPI a deschis o anchetă asupra războiului din Ucraina la scurt timp după lansarea invaziei ruse pe 24 februarie, iar Lituania, Polonia şi Ucraina au înfiinţat, cu sprijinul agenţiei judiciare europene, Eurojust, o echipă europeană comună de investigare a presupuselor crime din această ţară, relatează sursele citate.

”Rămâne de văzut cât de repede pot avansa aceste diferite căi spre un proces şi multe vor depinde de accesul şi plasarea în detenţie” a persoanelor suspectate, a mai adăugat Beth Van Schaack.

În ceea ce priveşte înfiinţarea unui tribunal special, solicitat de Ucraina, diplomata a făcut cunoscut că există ”discuţii în curs”, în special în cadrul Adunării Generale a ONU, dar a indicat că SUA sunt mai degrabă în favoarea ”instituţiilor existente” pentru a judeca eventuale crime de război sau împotriva umanităţii comise în Ucraina.

Fiind întrebată despre înregistrările video care potrivit Moscovei dovedesc că Kievul a executat mai mulţi soldaţi ruşi, ea a insistat că ”legile războiului se aplică tuturor părţilor, atât statului agresor, cât şi statului care se apără”.

Dar, ”când constaţi amploarea criminalităţii forţelor ruse, aceasta este uriaşă în comparaţie cu acuzaţiile împotriva forţelor ucrainene”, a mai adăugat diplomata americană.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *