Internațional

Washington Post: Grupul Wagner a căutat să cumpere arme din Turcia, potrivit documetelor scurse de la serviciile secrete americane

Stele Unite se pare că au avut acces și la „planurile interne” ale mercenarilor Wagner, susținuți de Kremlin. Potrivit documentelor scurse pe rețelele sociale grupul „a căutat să cumpere arme de la Turcia, un aliat al NATO, scrie Washington Post, citând documentele top secret care au apărut recent pe internet.

Potrivit raportului, unii membri ai personalului Wagner „s-au întâlnit cu contacte turcești pentru a cumpăra arme și echipamente din Turcia pentru eforturile Wagner în Mali și Ucraina” la începutul lunii februarie.

Documentele scurse mai spun că liderul statului Mali Assimi Goïta „a confirmat că țara sa ar putea achiziționa arme din Turcia în numele lui Wagner”.

Cu toate acestea, potrivit Washington Post, documentele scurse nu clarifică ceea ce ar fi putut ști guvernul turc despre eforturile Wagner sau dacă acestea „s-au dovedit fructuoase”.

„Dar dezvăluirea că un aliat NATO ar fi putut ajuta Rusia în războiul său împotriva Ucrainei s-ar putea dovedi explozivă, mai ales că Turcia a încercat să blocheze adăugarea Suediei în rândurile alianței militare transatlantice”, relatează presa.

Documentele evidențiază, de asemenea, campania Warner de angajare a prizonierilor ruși pentru a lupta în Ucraina și afirmă că armata rusă a devenit „dependentă de soldații privați”, potrivit presei.

Pentagonul a început o investigație după ce New York Times a informat că documente clasificate care detaliază planurile SUA și NATO de a furniza arme Ucrainei pentru viitoarea contraofensivă au fost postate la începutul acestei săptămâni pe Twitter și Telegram.

Serviciile de informațiile militare ucrainene au spus că documentele postate online au fost falsificate de Rusia.

Rusia sau elemente pro-ruse sunt probabil în spatele scurgerii, au mai declarat oficiali americani.

Grupul Wagner, cel mai important grup de mercenari din Rusia, fondat de oligarhul rus Evgheni Prigojin, a luat parte la luptele pentru Soledar și Bahmut din regiunea Donețk, alături de armata rusă.

Mercenarii Wagner a fost acuzați de încălcări ale drepturilor omului, inclusiv tortură și crime extrajudiciare, în Ucraina, Siria, Libia, Republica Centrafricană, Sudan și Mozambic.

La începutul lunii ianuarie, Trezoreria SUA a desemnat Grupul Wagner drept „organizație criminală transnațională semnificativă” și a impus sancțiuni rețelei sale de sprijin din întreaga lume.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *