CSI / Rusia

(Washington Post) Ruşii folosesc Siria ca poligon de testare a noilor arme

Un articol din Washington Times arată că mai mulţi analişti, ba chiar şi publicaţii ruseşti apropiate Kremlinului indică acest fapt, lucru care ar putea justifică şi acuzele aduse de Occident privind distrugerile colaterale provocate de raidurile ruseşti.

Fără grabă

Prezenţa masivă a trupelor ruseşti în nordul Siriei pare să se fi devenit permanentă, după cum arată presă de la Moscova, care subliniază şi faptul că, astfel, piloţii militari ruşi îşi desăvârşesc pregătirea în condiţii reale de lupta.

În ţările occidentale, noile arme sunt expediate în teatrele de operaţiuni abia după ce au fost supuse unor teste complexe în poligoane.

Pentru Rusia însă, Siria a devenit nu doar un teatru în care îşi poate etala puterea militară, ci şi cel mai mare poligon în care poate verifică felul în care decurge procesul de modernizare a armatei iniţiat de Vladimir Putin, demonstrează o analiză a publicaţiei ruseşti Expert Online. "Coaliţia ruso-siriană nu are niciun motiv să se grăbească. Campania aeriană nu se dovedeşte prea scumpă pentru Moscova şi permite Rusiei să îşi antreneze piloţii şi să testeze performanţă diferitelor tipuri de armament folosite în lupta.

Aceste beneficii se adaugă celor din plan politic şi principalului obiectiv al misiunii, acela de a elimina inamicii vorbitori de limba rusă din teatrele de operaţiuni aflate în afară graniţelor Rusiei", arată analiză revistei.

Moscova, de altfel, nu a făcut niciun secret din faptul că vede în luptătorii jihadişti recrutaţi din fostele republici sovietice una dintre cele mai mari ameninţări la adresa securităţii interne.

Prezenţa permanentă

Rusia are deja 6 luni de când s-a implicat direct în războiul civil din Siria, scopul final părând a fi consolidarea regimului Assad într-un teritoriu cât mai larg şi folosirea acestui atu în negocierile de pace ulterioare.

Articolul apărut pe portalul Expert Online susţine că, pe parcursul celor 6 luni de intervenţii comune, alianţa ruso-siriană a reuşit să recucerească 217 sate şi oraşe din Siria şi aproape 2.600 de kilometri din teritoriu.

"Graţie bazei militare din Latakia, Moscova a stabilit o prezenţa militară permanentă în regiune", susţin autorii articolului care cred că acest lucru ar putea influenţă echilibrul militar şi politic din Irak, Iran, Israel şi Turcia.

Arme noi

Institutul pentru Studierea Războiului, un think tank din Washington, a apreciat că nici măcar armistiţiul iniţiat săptămâna trecută nu îi va opri pe ruşi să bombardeze în continuare oraşul Alep, sub scuză vânătorii de terorişti.

Ministrul de Externe Serghei Lavrov a şi făcut un anunţ prin care a lăsat să se înţeleagă că informaţiile Moscovei arată că zona ar fi fieful unor organizaţii teroriste islamice, precum Jabat al Nusra, acestea nefiind vizate de acordul de încetare a focului.

"Rusia şi regimul Assad urmăresc o victorie în Alep în ciuda acordurilor diplomatice încheiate între marile puteri.

Bombardamentele ruseşti vor viza o mare parte a opoziţiei siriene pe care Rusia o acuză de afiliere la Jabat al Nusra, incluzând aici şi grupări care se bucură de sprijinul Statelor Unite", susţin analiştii institutului.

Un analist specializat în tactici de aviaţie a explicat pentru Washingtion Times şi faptul că gradul de testare al noilor arme intruoduse de Rusia ţine şi de cât de laxă se dovedeşte definiţia termenului "test".

În realitate, Rusia ar putea folosi în Siria armament care abia acum primeşte botezul focului.

"O mare parte din noul echipament deplasat în Siria nu a fost testat în condiţii reale de lupta, ci doar în trageri efectuate în poligoanele din Rusia. Eu aş folosi termenul testat pentru prima dată în lupta", a explicat analistul militar.

Acesta a dat că exemplu avionul Suhoi-34, care este prezent pentru prima dată în misiuni reale de lupta, şi care a stat 8 ani în teste în Rusia înainte de a intră în producţie.

Alte avioane de lupta de dată recentă testate acum în "poligonul Siria" sunt Su-35S, Su-34, Su-30SM şi Su-24M2.

Pe lângă ele, ruşii au adus şi rachetele S-400 SA-21 şi Buk-M2E SA-17 "Grizzly" sau bombă ghidată prin satelit KAB-500.

Pe de altă parte, experţii armatei americane şi grupurile de apărare ale drepturilor omului acuză Moscova că, în multe atacuri, a folosit bombe şi rachete fără sisteme speciale de ghidaj, acestea lovind spitale, şcoli, case şi centre de refugiaţi şi provocând moartea unor civili nevinovaţi. 

sursa: business24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *