Internațional

Washingtonul a aprobat vânzarea de rachete Finlandei

Washingtonul a aprobat vânzarea a peste 80 de rachete de precizie Finlandei pentru un total de 323 de milioane de dolari. Despre aceasta a anunţat luni, 28 noimebrie, Departamentul de Stat, în contextul în care această ţară tradiţional nealiniată se pregăteşte să adere la NATO, scrie AFP și Agerpres.

Guvernul finlandez doreşte să achiziţioneze 40 de rachete tactice şi 48 de bombe ghidate pentru a-şi echipa flota aeriană de luptă, iar această vânzare de echipamente sensibile trebuia să fie aprobată anterior de guvernul american, a mai precizat Departamentul de Stat într-un comunicat.

Racheta AIM 9X Block II, cunoscută sub numele și de Sidewinder, este o rachetă aer-aer cu rază scurtă de acţiune ghidată în infraroşu, produsă de Raytheon.

AGM-154 JSOW (Joint standoff weapon) este o bombă ghidată de precizie cu rază medie de acţiune, care permite tiruri la distanţă de securitate (standoff), fabricată tot de Raytheon.

”Acest proiect de vânzare va întări politica externă şi securitatea naţională a Statelor Unite ameliorând securitatea unui partener de încredere care este un factor important de stabilitate politică şi progres economic în lume”, a subliniat Departamentul de Stat în document.

Dacă va fi confirmată, această vânzare de arme ”va îmbunătăţi capacităţile aer-aer şi aer-sol ale Finlandei” care nu va avea ”nicio dificultate să le integreze în forţele sale armate”.

În urma invaziei Ucrainei de către Rusia, Finlanda şi Suedia au prezentat în mai o candidatura comună pentru a se adera la Alianţa Nord-Atlantică, abandonând decenii de nealiniere militară.

Aceasta, care trebuie acceptată în unanimitate de cele 30 de state membre ale NATO, a fost ratificată de toţi, cu excepţia Turciei şi Ungariei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *