CSI / Rusia

Washingtonul cere dreptate în cazul lui Boris Nemțov

„Lansăm un apel guvernului rus să facă în aşa fel încât cei responsabili de asasinarea lui să fie deferiţi justiţiei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, John Kirby.

Mai multe mii de ruşi au defilat sâmbătă la Moscova şi Sankt Petersburg pentru a marca prima aniversare a uciderii lui Boris Nemţov, ai cărei executanţi au rămas neidentificaţi.

John Kirby a adus un omagiu, într-un comunicat, faptului că opozantul rus în vârstă de 55 de ani lovit de patru gloanţe în spate, pe 27 februarie 2015, la câţiva paşi de Kremlin, „a acţionat întreagă viaţă pentru a clădi o Rusie mai democratică şi mai prosperă, inclusiv când a fost viceprim-ministru.

Asasinarea lui Boris Nemţov, cofondator la mişcării de opoziţie RPR Parnas, a provocat consternare în întreagă Rusie şi în străinătate. Calificând asasinatul o „provocare” deliberată, preşedintele rus, Vladimir Puţin, a pus anchetă sub autoritatea să directă.

Cu toate că Moscova a arestat cinci suspecţi, toţi ceceni, ei afirmă că au făcut mărturisiri sub tortură.

Relaţiile dintre Statele Unite şi Rusia s-au deteriorat puternic după 2012, nu doar din cauza crizelor internaţionale, că Siria sau Ucraina, dar şi a spinosului dosar al drepturilor omului şi libertăţilor publice.

„Rămânem profund îngrijoraţi de intoleranţă tot mai mare a guvernului rus faţă de orice formă de disidenţă şi expresie de independenţa”, a subliniat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane. John Kirby a „îndemnat guvernul rus să se conformeze obligaţiilor faţă de poporul rus şi comunitatea internaţională pentru a promova şi proteja drepturile umane universale, că libertăţile fundamentale de expresie, adunare paşnică şi de asociere”. 

sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *