CSI / RusiaExterneRăzboi

Washingtonul susține că Rusia intenționează să organizeze mai multe referendumuri în Ucraina

Moscova a început să facă planuri concrete pentru a organiza referendumuri în mai multe oraşe din părţi ocupate în estul Ucrainei, într-o tentativă de a le atrage mai aproape de Rusia, potrivit unor oficiali de rang înalt de la Washington, transmite Agerpres.

Un înalt oficial din Consiliul pentru securitate naţională a spus că Rusia intenţionează să organizeze astfel de referendumuri la Herson, Zaporojie, regiunile separatiste Lugansk şi Doneţk şi părţi din Harkov.

„Conducerea rusească a dat instrucţiuni oficialilor să înceapă să organizeze aceste referendumuri”, a declarat oficialul citat de dpa.

„Pe măsură ce Rusia se pregăteşte pentru referendumuri, avem informaţii că oficialii au declanşat verificări ale candidaţilor la rolul de administratori ai acestor teritorii. Şi că aceste mişcări ar putea avea loc chiar în următoarele săptămâni”, a mai adăugat oficialul american.

De asemenea, el a mai afirmat că Washingtonul a presupus că Rusia va manipula rezultatele acestor referendumuri pentru a pretinde în mod fals că ucrainenii vor să se unească cu Rusia.

Totodată, sursa citată precizează că este critic să fie expusă şi contracarată această dezinformare, dacă Kremlinul pretinde că poporul ucrainean vrea să se alăture Rusiei.

Informaţiile serviciilor americane sugerează că oficialii ruşi înşişi se aşteaptă ca prezenţa să fie scăzută şi referendumurile să nu reflecte voinţa poporului.

Liderii proruşi din regiunile separatiste Lugansk şi Doneţk au exclus organizarea de referendumuri înainte ca Rusia să obţină controlul complet asupra Doneţkului.

Forţele ruse controlează în prezent numai puţin peste jumătate din această zonă.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *