Media

Wikipedia, Google, Facebook, Mozilla, WordPress şi Twitter protestează împotriva cenzurii

În Senatul şi Camera Reprerezentanţilor a SUA au ajuns două proiecte de lege care ar da guvernului american sau  deținătorilor de drepturi de autor puteri fără precedent asupra site-urilor bănuite că încalcă aceste drepturi, inclusiv asupra site-urilor aflate în afara SUA. Supranumite PIPA ( Actul pentru Prevenirea Pericolelor Online Reale ) şi SOPA ( Actul pentru Stoparea Pirateriei Online), legile au provocat un val de de proteste pe internet. Proprietarii mai multor site-uri bănuiesc că noile reguli vor încălca grav libertatea de exprimare. Din acest motiv ziua de 18 ianuarie a fost declarată zi de protest. Site-urile populare Wikipedia, WordPress şi Mozzila şi-au suspendat activitatea pentru 24 de ore, alături de alte sute de portaluri din lume. 

În semn de solidaritate, site-ul dexonline.ro din România şi-a aplicat un fundal negru pe prima pagină. La fel a procedat portalul privesc.eu din Republica Moldova. 

Pe de altă parte, şeful reţelei de socializare Twitter, David Costolo, a calificat drept "o neghiobie" decizia Wikipedia de a-şi suspenda o afacere globală din cauza unei legi interne a unei ţări. 

Timpul.md (I.M.)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *