Ucraina

WSJ: Kievul a aflat despre atacul asupra Ucrainei de la finanțistul Denis Kireev. În martie, acesta a fost ucis de serviciile secrete SBU

Participant la negocierile ruso-ucrainene, Denis Kireev, care a fost ucis în luna martie de Serviciul de Securitate ucrainean, știa despre data invaziei rusești și a avertizat autoritățile ucrainene despre atacul asupra Kievului, scrie Wall Street Journal, citat de BBC.

Marele ziar american a publicat o amplă investigație cu titlul „Spion rus sau erou ucrainean?” despre Kireev, care înainte de război lucra în diviziile ucrainene ale unor bănci internaționale.

Bancherul în vârstă de 45 de ani, care avea un cerc larg de cunoștințe în rândul membrilor elitei ruse, a cooperat cu serviciile secrete ucrainene din primăvara anului 2021, potrivit WSJ. El a fost cel care i-a dat șefului GUR (serviciile secrete ale armatei ucrainene), Kirill Budanov, informații din sursele sale rusești, care au ajutat la protejarea Kievului. „Dacă nu ar fi fost Kireev, cel mai probabil, Kievul ar fi fost cucerit”, ar fi spus Budanov.

Când planurile Rusiei de a prelua rapid Kievul au fost zădărnicite, Budanov i-a cerut lui Kireev să participe la negocierile de pace. GUR a sperat că legăturile lui Kireev (cunoștea doi membri ai delegației ruse) vor ajuta la câștigarea de timp. Kireev a înțeles că participarea la negocieri ar fi fost riscantă pentru el, deoarece în acest fel legătura sa cu serviciile speciale ucrainene ar fi devenit evidentă, dar a acceptat oricum.

În ziua celei de-a doua runde de negocieri, Kireev, împreună cu gărzile și agenții serviciilor secrete militare, a mers la gara din Kiev. A fost reținut de agenții SBU. A fost dus, iar o oră și jumătate mai târziu, Kireev a fost găsit mort. Cadavrul bancherului în vârstă de 45 de ani, cu o rană de glonț în ceafă, a fost lăsat pe trotuarul din centrul Kievului.

Ziarul mai scrie că a fost ucis ca un trădător, dar îngropat ca un erou. SBU nu a comentat cele întâmplate, însă, la câteva luni după uciderea lui Kireev, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski l-a demis pe șeful Serviciului de Securitate și a efectuat o serie de remanieri în rândul generalilor săi. De asemenea, au fost deschise peste 650 de dosare penale pentru trădare, mai scrie WSJ.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *