Internațional

Xi Jinping a refuzat să ia cina cu Putin după întâlnirea de joi din Uzbekistan

Președintele chinez Xi Jinping nu s-a dus la cina oficială la care au participat 11 șefi de state prezenți la summitul regional de securitate din Uzbekistan. Absența lui a fost motivată invocându-se politica delegației Chinei privind COVID-19, a declarat vineri, 16 septembrie, pentru Reuters o sursă din guvernul țării gazdă a evenimentului.

Xi Jinping, care face prima sa călătorie în străinătate de la începutul pandemiei, participă în această săptămâna la o întâlnire a Organizației pentru Cooperare de la Shanghai, în orașul Samarkand.

Cu toate acestea, acesta nu a apărut în fotografiile de grup de joi, când liderii participanți la summit, inclusiv Putin și Erdogan, au mers la cină.

O sursă guvernamentală din Uzbekistan a confirmat absența lui Xi și a declarat că delegația chineză a motivat făcând referire la politica sa anti-COVID.

La Beijing, Ministerul chinez de Externe nu a răspuns unei solicitări de comentarii. Xi, în vârstă de 69 de ani, vrea să obțină al treilea mandat istoric, la congresul Partidului Comunist care va începe luna viitoare.

Xi Jinping și Vladimir Putin s-au întâlnit joi în Samarkand. Președintele rus a declarat că înțelege faptul că liderul chinez s-a arătat „îngrijorat” de situația din Ucraina, ceea ce reprezintă o recunoaștere surprinzătoare a fricțiunilor existente între Moscova și Beijing în privința războiului din Ucraina, informează Reuters.  

„Apreciem în mod deosebit poziția echilibrată a prietenilor noștri chinezi în privința crizei din Ucraina”, i-a declarat Putin lui Xi în cadrul primei întrevederi pe care cei doi șefi de stat o au de la începutul războiului rus în Ucraina.

„Vă înțelegem semnele de întrebare și grija pe care ați manifestat-o. În cadrul întrevederii de astăzi, vom explica, evident, poziția noastră”, a declarat Putin. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *