Actualitate

Yemen: Au ajuns primele ajutoare umanitare pe aeroporul din Sanaa

În martie 2015, această coaliție a intervenit în Yemen pentru a pune capăt înaintării rebelilor yemeniți houthi în fața forțelor guvernamentale.

Aceasta a impus o blocadă totală Yemenului după tirul de la 4 noiembrie al unei rachete balistice de către rebeli în direcția Arabiei Saudite. Dispozitivul a fost interceptat deasupra aeroportului internațional din Riad.

După apeluri presante din partea ONU, coaliția a anunțat miercuri redeschiderea portului Al Hudaydah (vest) și a aeroportului din Sanaa, amândouă aflate sub controlul rebelilor, pentru ajutoare umanitare.

Sâmbătă dimineață, 1,9 milioane de vaccinuri au ajuns în capitala yemenită, a informat pe Twitter reprezentanta UNICEF în Yemen, Meritxell Relano.

Potrivit UNICEF, aceste vaccinuri trebuie să servească pentru protejarea a 600.000 împotriva difteriei, o boală care se extinde în Yemen.

Difteria se adaugă unei epidemii de holeră. Între 27 aprilie și 8 noiembrie, OMS a înregistrat 913.741 de cazuri suspecte de holeră și 2.196 de decese legate de această boală, chiar dacă numărul cazurilor este în scădere de mai multe săptămâni.

Alte trei avioane închiriate de Programul Alimentar Mondial (PAM) și de Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) au aterizat, de asemenea, sâmbătă la Sanaa având la bord lucrători umanitari.

"Confirm că avionul nostru a aterizat sâmbătă dimineață la Sanaa", transportând personal, a declarat pentru AFP purtătoarea de cuvânt a CICR pentru Orientul Mijlociu, Iolanda Jaquemet.

Un purtător de cuvânt al PAM a făcut cunoscut că un vapor transportând ajutoare umanitare aștepta în continuare autorizația de a intra în portul Al Hudaydah.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), conflictul din Yemen a făcut, de la intervenția coaliției militare arabe în martie 2015, peste 8.750 de morți și 50.600 de răniți, printre care numeroși civili.

În plus, țara se confruntă cu "cea mai gravă criză umanitară de pe glob", potrivit ONU care a avertizat că șapte milioane de yemeniți se află în pragul foametei din cauza continuării războiului din țară.

Sursa: Agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *