Politică

Zaharova încearcă să ne ducă cu zăhărelul! Purtătorul de cuvânt al lui Lavrov acuză Chișinăul de ”isterie antirusească”

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, continuă să critice guvernarea de la Chișinău. Astfel, în cadrul unui interviu pentru RIA Novosti, aceasta a declarat că oficialii din Moldova nu par pregătiți pentru un dialog cu Rusia și aleg să întrețină o isterie antirusească. De asemenea, Zaharova a a subliniat că îmbunătățirea relațiilor dintre Rusia și Republica Moldova depinde în totalitate de oficialii de la Chișinău.

„Din păcate, nu se vede o disponibilitate reciprocă adecvată din partea oficialilor de la Chișinău. Din contra, au făcut o alegere contraproductivă în favoarea alimentării isteriei antirusești. Pe 17 martie, președintele Maia Sandu, adresându-se Parlamentului, a făcut afirmații nefondate despre ”agenții Kremlinului” și despre dorința Rusiei de a ”aduce războiul în Moldova”. Prin urmare, îmbunătățirea relațiilor ruso-moldovenești depinde în totalitate de oficialii de la Chișinău. Așteptăm ca ei să găsească puterea de a privi obiectiv situația și să ia măsuri pentru normalizarea relațiilor cu țara noastră” a declarat Zaharova, potrivit Deschide.md.

Totodată, ea a vorbit și despre informațiile apărute în presa internațională cu privire la un plan al Rusiei de a aduce Republica Moldova în sfera sa de influență. Potrivit acesteia, lansarea acestui tip de zvonuri are ca scop exacerbarea artificială a situației și distrugerea relațiilor dintre cele două state.

Anterior, RISE Moldova publica o investigație potrivit căreia Rusia a întocmit încă în 2021 un plan de a atrage R. Moldova în sfera sa de influență până în 2030. 

„În ultima vreme au circulat multe insinuații în jurul R. Moldova – atât în spațiul public moldovenesc, cât și european. Recent, s-a lansat o temă speculativă despre un presupus plan al Rusiei de a ”destabiliza” situația din R. Moldova. Această dezinformare a fost deja dezavuată de noi. Este clar că lansarea acestui tip de zvonuri are drept scop accentuarea artificială a situației și distrugerea relațiilor dintre țările și popoarele noastre” a declarat Zaharova.

Purtătorul de cuvânt al MID-ului de la Moscova a subliniat că ”în apropierea dintre Rusia și R. Moldova nu există nimic rău în sine”.

”Rusia și Republica Moldova au o istorie și o cultură comune, o interdependență economică, o comunitate spirituală și civilizațională și contacte umane strânse. Noi întotdeauna am fost și rămânem interesați de un dialog constructiv, pragmatic și respectuos cu Chișinăul”, a subliniat ea, menționând că ”toate instrumentele necesare pentru acest lucru sunt disponibile”.

Anterior, și purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a declarat că Moscova pledează pentru relații bune și respectuoase cu R. Moldova și nu știe nimic despre existența unui așa zis ”plan de apropiere” a celor două state.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *