CSI / Rusia

Zaharova: „Nu se poate vorbi de nicio retragere a centralei nucleare Zaporojie de sub controlul rusesc. Doar noi suntem capabili să asigurăm siguranța fizică și nucleară a centralei ZNPP”

Ministerul rus de externe pare să fi dat o lovitură propunerilor Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) de a crea o zonă demilitarizată în jurul centralei nucleare din Zaporojie, care este ocupată de ruși din luna martie, relatează CNN.

„Nu se poate vorbi de nicio retragere a centralei nucleare Zaporojie de sub controlul rusesc sau de transferarea controlului asupra acesteia către o ”terță parte””, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Lavrov, Maria Zaharova, fiind întrebată de o agenție de presă rusă despre statutul centralei.

„Centrala se află pe teritoriul rusesc și este controlată în totalitate de Rusia. Presupunem că doar noi suntem capabili să asigurăm siguranța fizică și nucleară a centralei ZNPP”, a afirmat aceasta.

Nu a existat niciun răspuns din partea organismului de supraveghere nucleară al ONU la ultimele vești de la Moscova.

Săptămâna trecută, directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a declarat că speră să ajungă la un acord cu Rusia și Ucraina cu privire la protejarea centralei până la sfârșitul anului.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *