Social

Zaharova se implică în ”problemele clericilor” din R. Moldova. „Acuzațiile la adresa Bisericii Ortodoxe din Moldova sunt absurde, absolut neîntemeiate”

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt al ministerului afacerilor externe al Rusiei, pare preocupată de problemele clericilor din Republica Moldova. Aceasta susține că relațiile dintre cele două mitropolii din R. Moldova devin politizate.

Conform ei, Mitropolia Basarabiei încearcă să atragă fără succes preoții Mitropoliei Moldovei de partea sa. Astfel a comentat Zaharova acuzațiile precum că în Moldova ar exista clerici subordonați Patriarhiei ruse, care ar fi de fapt agenți ai serviciilor speciale, scrie Realitatea.md.

„Acuzațiile la adresa Bisericii Ortodoxe din Moldova sunt absurde, absolut neîntemeiate și se fac, aparent, din cauza inutilității încercărilor clerului român de a atrage clericii de partea sa. Facem apel la Chișinău să renunțe la amestecul în treburile bisericești și avertizăm încă o dată că statul nu trebuie să divizeze fatal societatea în baza criteriilor lingvistice, confesionale sau de altă natură”, afirmă Zaharova

Scandalul bisericesc de la Chișinău a izbucnit după ce Mitropolitul Vladimir i-a revendicat dreptul de a oficia slujbe preotului Alexei Sîrbu din Puhoi, care a părăsit rândurile clericilor bisericii ortodoxe din Republica Moldova. Mitropolia Basarabiei l-a primit în rândurile sale încă din anul 2022 și spunea că interdicția impusă de ÎPS Vladimir este ilegală.

De asemenea, Mitropolia Moldovei era calificată de cea a Basarabiei drept „structură necanonică, subordonată centrului de putere de la Moscova, fiind infiltrată de reprezentanți ai serviciilor secrete ale Federației Ruse”.

Totodată, în cadrul unui comunicat, Mitropolia Basarabiei a declarat că constatăm cu mâhnire că Mitropolia Chișinăului, structura de ocupație bisericească a Patriarhiei Moscovei, continuă să dezinformeze opinia publică, falsificând adevărul, distorsionând realitatea și prezentând trunchiat sau tendențios aspecte istorice sau canoane ale Bisericii. Această situație denotă reflexe imperiale, teamă pentru pierderea puterii de influență în societate, opacitate la adevăr, inadecvare la procesele sociale de desovietizare și incapacitate de dialog constructiv în interesul Ortodoxiei.

Având în vedere afirmațiile din comunicatul „Opinia Bisericii Ortodoxe din Moldova referitor la comunicatul de presă emis de către Mitropolia Basarabiei”, Mitropolia Basarabiei a venit cu precizări.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *