Social

Zahărul dulce ne face viaţa amară!

Mărul discordiei a apărut după ce Compania „Sudzucker Moldova” a majorat preţul la zahăr în medie cu doi lei pentru un kilogram, iar Compania „Magd-Vest” şi-a acuzat concurenta de speculaţii. „Preţurile au fost ridicate artificial. Ele n-ar trebui să sară de 12,80 de lei pentru un kilogram de zahăr. De ce au ridicat preţurile la 14 lei kilogramul? Este un mod de a scoate un câştig în plus”, declară Gheorghe Magdil, directorul „Magd-Vest”. În acelaşi timp, directorul financiar al „Sudzucker Moldova”, Octavian Armaşu, susţine că „situaţia a devenit alarmantă după ce s-au constatat exporturi masive de zahăr, efectuate de către aceeaşi „Magd-Vest”…”.

„Cei care s-au îngrijorat printre primii sunt producătorii de produse de cofetărie, mari consumatori de zahăr. Potrivit lor, odată cu cantităţile mari ce ies din republică, creşte riscul de a rămâne fără zahăr, fiind provocate astfel alte majorări de preţuri. Ei au ieşit cu propunerea de a stopa exporturile până la toamnă, ceea ce mi se pare o măsură ce ar asigura o stabilitate a preţurilor pe piaţă”, spune Armaşu. Potrivit acestuia, atunci când rămâne prea puţin zahăr, iar cererea creşte, preţul se echilibrează prin mecanismele economiei de piaţă – mai exact, prin scumpirea produsului. Directorul „Magd-Vest”, însă, crede că nu suntem în criză de zahăr. 

„În anul 2010 am avut o producţie de 104 mii tone, iar necesitatea de consum a constituit 65 mii de tone. Ambele companii am scos la export 28-29 de mii de tone. Prin urmare, mai rămân 14-15 mii de tone de zahăr care ar mai putea fi exportate”. La rândul său, directorul „Sudzucker Moldova” afirmă că, teoretic, compania ar putea vinde un kilogram de zahăr cu 9-10 lei, dar nu o face pe motiv că, „dacă am stabili un astfel de preţ, Moldova ar rămâne fără zahăr în cel mult două săptămâni; tot zahărul ar fi dus acolo unde preţurile sunt foarte mari – în Ucraina şi Rusia”. 

Vineri, premierul Vlad Filat s-a arătat convins că volumele de zahăr pe piaţa internă sunt suficiente pentru a asigura consumul necesar până la noua roadă. El a recunoscut, totodată, că problema a apărut din cauza preţurilor mai mari pe pieţele din Ucraina şi România, unde se importă o cantitate destul de mare de zahăr din R. Moldova. Premierul a spus că în curând vor fi elaborate şi măsuri compensatorii, dar nu a spus despre ce anume e vorba, menţionând doar că decizia va fi luată după 16 februarie, când Misiunea FMI îşi va sfârşi vizita la Chişinău. Potrivit lui Filat, dacă, totuşi, se va crea un deficit de zahăr, volumele necesare vor fi importate.

„Magd-Vest”: Nu suntem în criză de zahăr, iar preţurile au fost ridicate artificial. Ele n-ar trebui să sară de 12,80 de lei pentru un kilogram de zahăr…

„Sudzucker Moldova”: Teoretic, compania ar putea vinde un kilogram de zahăr cu 9-10 lei, dar nu o face pe motiv că, dacă am stabili un astfel de preţ, Moldova ar rămâne fără zahăr în cel mult două săptămâni…

———————
Viorel Chivriga, expert în economie, IDIS „Viitorul”

„Industria zahărului a avut foarte multe beneficii de la stat. Producătorii de materie primă primesc subvenţii mari, au un grad foarte mare de protecţie pe piaţa internă, pe care nimeni altcineva nu-l are, iar taxa anuală de import a zahărului e de 75%. De fapt, toate importurile au fost stopate şi numai ei pot să comercializeze pe piaţa internă, dar şi pe cea externă. Totodată, zahărul face parte, conform Hotărârii de Guvern nr. 547, din produsele social importante, la care există doar un comision de 20% şi, până n-a fost abrogată, această hotărâre trebuie respectată”. Dacă Guvernul va decide să elimine, temporar, taxa anuală de 75% la import, atunci disensiunile dintre aceste două companii vor dispărea şi lucrurile vor reveni la normal…”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *