Editorial

Zaheu

Acum două săptămâni vorbeam de pocăință. Ce se întâmplă mai departe ne arată ce înseamnă adevărata pocăință. Zaheu îi spune lui Iisus: „Iată, jumătate din averea mea, Doamne, o dau săracilor şi, dacă am năpăstuit pe cineva cu ceva, întorc împătrit", iar Iisus îi răspunde: „Astăzi s-a făcut mântuire casei acesteia, căci şi acesta este fiu al lui Avraam. Căci Fiul Omului a venit să caute şi să mântuiască pe cel pierdut".

Pocăința lui Zaheu a fost lucrătoare. Jumătate din averea mea o dau săracilor, iar celora pe care i-am nedreptățit le întorc împătrit. Unde este astăzi o astfel de îndreptare? Cel care a furat, fură în continuare, dar îl vezi și pios duminica la biserică. Unii spun că dacă înșală statul, neplătind impozite, nu e ca și cum ar fura de la săraci. Ba tocmai de la ei fură. De unde să se mărească pensia, dacă bugetul statului e mic? Orice comerciant care nu declară produsele și vânzările, duce la sărăcia bugetului, deci la năpăstuirea bătrânilor, cărora statul nu are de unde să le mărească pensia. Să mai socotim că tocmai cei care ne conduc fură cel mai mult?

Nouă nu ni se potrivește pocăința lui Zaheu. Timpul pentru noi pare pe terminate. Fiindcă privind în jur la egoismul și răutatea oamenilor, vedem că mai degrabă ni se potrivesc cuvintele din Apocalipsă: „Cine e nedrept, să nedreptăţească înainte. Cine e spurcat, să se spurce încă. Cine este drept, să facă dreptate mai departe. Cine este sfânt, să se sfinţească încă". (Apocalipsa 22, 11)

Spunea părintele Ioan în predica de la Zaheu, anul trecut, cum ar fi ca politicienii noștri să dea jumătate din averea lor țării, fără să mai întoarcă împătrit celor pe care i-au nedreptățit. Atâtea probleme s-ar rezolva încât s-ar potrivi cuvintele Mântuitorului: „Astăzi s-a făcut mântuire țării acesteia". Dar nu vom trăi să vedem așa ceva, nu vom vedea hoțul care să își schimbe meseria și bogatul care să întoarcă ceea ce a furat. În schimb, ne vom înghesui pe mai departe la Paști și la Crăciun în aceeași biserică, fiecare convins că păcatul lui e cel mai mic și hoția lui cea mai îndreptățită.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *