Timpul Liber

Zece lucruri pe care să nu le faci NICIODATĂ într-un bar

Desi in majoritatea serilor atmosfera din bar e distractiva pentru patron si angajatii sai, exista situatii in care clientii sar calul si recurg la un comportament bizar pentru a atrage atentia. Ca sa fii sigur ca toata lumea are parte de o experienta placuta, iata care sunt cele mai importante 10 lucruri pe care sa nu le faci niciodata intr-un bar.

1. Nu te zgarci la bacsis!
A adevarat, cateodata nu stim cat bacsis sa lasam pentru bauturile comandate si suma potrivita poate fi dificil de calculat, insa asta nu inseamna ca trebuie sa fim stransi la punga. In general, se considera ca un bacsis acceptabil este de 20% din valoarea notei de plata, dar poate depasi aceasta suma, mai ales daca ai avut parte de o servire ireprosabila. Prin urmare, daca ai facut o comanda consistenta sau planuiesti sa revii in bar si sa te transformi in unul dintre clientii obisnuiti, „de-ai casei“, ai grija sa lasi un bacsis multumitor.

2. Nu flutura bani ca sa-i faci semn barmanului!
Pe langa faptul ca e lipsit de politete, un astfel de gest nu-l va convinge sa te serveasca pe tine primul. In schimb, incearca sa stabilesti un contact vizual si ai rabdare: iti va veni si tie randul! Fii amabil si zambitor si vei avea mai multe sanse sa-ti primesti comanda mai repede.

3. Nu flirta cu barmanul!
Oricat de dragut(a) ti s-ar parea barmanul/barmanita, abtine-te de la a-i face avansuri! Barmanii le pica multora cu tronc, ceea ce inseamna ca au auzit mai toate replicile de agatat si risti sa devii ridicol(a). Deci, evita sa flirtezi cu barbanul din localul tau preferat, ca sa poti continua sa mergi acolo fara stanjeneala. Daca totusi te intereseaza ca persoana, incearca o abordare mai subtila. Incepe o conversatie, daca nu e prea ocupat(a) si, in cazul in care nu-ti raspunde cu acelasi interes, nu o lua personal si lasa-l/las-o sa-si continue treaba.

4. Nu comanda cocktail-uri intr-un bar cu specific de bere (sau viceversa!)
Martini-ul tau nu are acelasi gust ca de obicei?! Atunci, probabil ca esti intr-un alt gen de bar, specializat pe alt tip de bauturi, ceea ce inseamna ca barmanul s-ar putea sa nu aiba suficienta experienta ca sa-ti prepare cocktail-ul dorit. De aceea e bine sa te rezumi la bere. Exista, bineinteles, si exceptii de la regula (multe baruri ofera o selectie variata de bauturi alcoolice).

5. Nu-l pune pe barman sa-ti aleaga bautura!
In aceste zile, meniurile de cocktail-uri pot fi destul de lungi, cu zeci de optiuni. Astfel ca nimeni nu te va invinovati daca vei cere ajutorul barmanului pentru a lua o decizie. Insa, la final, decizia trebuie sa o iei tu. Cu cat mai multe informatii ii dai barmanului despre ceea ce iti place si ceea ce iti displace (dulce vs. sec, gheata vs. fara gheata etc.), cu atat el te va putea ajuta mai bine sa alegi un cocktail.

6. Nu comanda bourbon intr-un bar cu specific de tequila si nici invers!
Ca o regula generala, ar fi bine sa ramai la bauturile care se servesc in mod normal in localul in care te afli. In ultima perioada, tot mai multe baruri se specializeaza pe un anumit gen de bautura, fie ca e vorba despre rom, bourbon sau scotch. Uita-te in spatele barului sau in meniu si, daca vezi ca exista un anumit gen de bautura cu preponderenta, comand-o pe aceea. Nu numai ca personalul va sti ce anume sa-ti dea, dar va sti si cum iti poate face un cocktail delicios din acea bautura.

7. Nu lasa mizerie in urma ta!
Acest lucru poate parea unul de bun-simt, dar barmanii care au fost intrebati intr-un sondaj care au fost cele mai dezgustatoare lucruri pe care au fost nevoiti sa le curete au dat raspunsuri surprinzatoare, chiar socante pe alocuri! Ai putea spune ca munca de barman e in lista celor mai murdare meserii! Daca versi un pic de bautura sau se intampla ceva mai grav, ar trebui macar sa te oferi sa ajuti la curatat.

8. Nu cere bauturi gratis!
Un lucru trebuie sa fie clar: bautura gratuita nu este un drept al clientilor! Daca barmanul vrea sa iti dea o bautura gratuita, e alegerea sa, indiferent cat ai consumat pana in acel moment. Si iti garantam ca, daca vei cere o bautura gratuita, acest lucru nu te va ajuta foarte mult. Astfel ca, daca esti destul de norocos sa primesti o bautura gratis, bucura-te de ea si, bineinteles, lasa un bacsis „gras“!

9. Nu insulta barmanul pentru ca si-a ales aceasta meserie!
Cand stai de vorba cu barmanul, iti sugeram sa nu pui intrebari ca: „Ce ai vrea sa devii cand vei creste mare?“ sau „Care e meseria ta reala?“. Acest gen de intrebari nu sunt doar condescendente, dar implica subtil si faptul ca a fi barman nu este o profesie si nimeni nu ar putea face o cariera din aceasta activitate, fapt cat se poate de neadevarat! Aceasta este o meserie care necesita o pregatire riguroasa, multa ospitalitate si studiul cocktail-urilor

10. Nu cere cocktail-uri pe care le-ai savurat in alte baruri, daca nu esti sigur ca se gasesc si in localul in care te afli!
„Noaptea trecuta, un tip din alt bar mi-a pregatit o bautura minunata, de culoare albastra si in care a pus vodca si un fel de suc…“ Indiferent cat de talentat este barmanul, acest gen de cerere nu este foarte indicat! E destul de greu sa recreezi o bautura bazata pe o descriere vaga, lasand la o parte faptul ca barul in care te afli s-ar putea sa nu aiba ingredientele necesare! Daca nu ai reteta completa si exacta, mai bine incerci un alt gen de bautura!

Sursa: sfatulparintilor.ro 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *