CSI / RusiaExterne

Zeci de civili din Bucea au fost omorâți cu arme antipersonal, folosite în primul război mondial

Zeci de civili care au murit în timpul ocupației ruse la Bucea au fost uciși de mici săgeți de metal provenite de la obuze de tipul celor trase de artileria rusă, au spus medicii legiști citați de The Guardian. Armele, cu o rază distructivă foarte largă, au fost folosite cu precădere în primul război mondial, scrie Digi24.ro.

Patologii și legiștii care fac autopsii asupra cadavrelor găsite în gropile comune din orășelul de lângă Kiev și din alte localități din apropiere, unde forțele ruse au fost acuzate de atrocități, au spus că au găsit mici săgeți de metal, numite fléchettes, înfipte în capul și pieptul oamenilor.

„Am găsit câteva obiecte foarte subțiri, asemănătoare cuielor, în corpurile bărbaților și femeilor, la fel au găsit și alți colegi din regiune”, a spus Vladislav Pirovski, un medic legist ucrainean, pentru The Guardian.

„Este foarte greu să le găsești în corp, sunt foarte subțiri. Majoritatea acestor cadavre provin din regiunea Bucha-Irpin”, a mai menționat el.

Experții independenți în armament care au analizat imaginile cu săgețile metalice găsite în cadavre au confirmat că este vorba despre fléchettes, o armă antipersonal folosită pe scară largă în timpul primului război mondial.

Aceste săgeți mici din metal sunt parte a unor obuze lansate de tancuri sau de arme de infanterie. Fiecare obuz poate conține până la 8.000 de săgeți.

După ce sunt lansate, obuzele explodează deasupra solului, iar săgețile, cu lungimi de 3-4 centimetri, sunt dispersate într-un arc conic cu lățimea de aproximativ 300 de metri și lungimea de 100 de metri. La impactul cu corpul victimei, săgeata își poate pierde rigiditatea, îndoindu-se într-un cârlig, în timp ce partea din spate a săgeții, formată din patru aripioare, se rupe provocând o a doua rană.

Potrivit unor martori din Bucea, artileria rusă a tras cu astfel de obuze cu câteva zile înainte ca forțele să se retragă din zonă, la sfârșitul lunii martie.

Sursa: Digi24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *