CSI / Rusia

Zeci de mii de persoane au participat la marşul în memoria lui Boris Nemţov (GALERIE FOTO)

Boris Nemţov ”a murit pentru viitorul Rusiei” sau ”El s-a bătut pentru o Rusie liberă”, scria pe pancartele purtate de manifestanţi la Moscova. La Sankt Petersburg, cel de-al doilea oraş al Rusiei, cel puţin 2.500 de persoane s-au strâns, de asemenea pentru a-i aduce un omagiu opozantului rus.






Reamintim că, unul dintre cei mai înverşunaţi critici ai preşedintelui rus Vladimir Putin a fost asasinat noaptea trecută la Moscova. Boris Nemţov a fost împuşcat chiar în apropierea Kremlinului. Avea 55 de ani şi era unul dintre liderii opoziţiei ruse. În data de 1 martie, ar fi trebuit să participe la un miting împotriva lui Vladimir Putin de organizarea căruia se ocupase.

Maşina folosită de asasinii opozantului rus Boris Nemţov ar fi fost găsită de poliţie, sâmbătă, a anunţat postul de televiziune REN TV, citat de Mediafax. Vehiculul, o maşină marca Lada Priora, a fost găsit în apropiere de locul crimei, iar anchetatorii îl percheziţionează. Acesta avea plăcuţe de înmatriculare în Inguşetia, republică rusă din Caucazul de Nord.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Interne, Elena Alekseieva, a declarat sâmbătă că au fost descoperite şase cartuşe la locul crimei.

Nemţov va fi înhumat marţi la Moscova, în cimitirul Troiekurovskoie.



Asasinatul lui Boris Nemţov a fost minuţios planificat, au anunţat anchetatorii de la Moscova. Aceştia spun ca totul a fost organizat până la cel mai mic detaliu, inclusiv locul ales pentru lichidarea acestuia, un pod din apropierea Kremlinului.

Elena Alekseeva, purtător de cuvânt Ministerul de Interne rus: „Patru dintre aceste gloanţe l-au nimerit în spate. Domnul Nemţov a suferit răni care au dus la moartea sa”.

Tot mai mulţi arată acum cu degetul spre Vladimir Putin

Campionul la şah Gary Kasparov a postat pe Twitter un mesaj dur la adresa liderului rus: „Dictatorii nu întreabă <<de ce?>> atunci când vine vorba să ia viaţa unui om, ei întreabă doar: << De ce nu?>> " – scrie şahistul.

Moartea lui Boris Nemţov a adus consternare în cancelariile Occidentale. Preşedintele francez Francois Hollande şi cancelarul german Angela Merkel au condamnat asasinatul de la Moscova.

Uciderea politicianului rus a provocat ecouri şi peste Ocean. Preşedintele american Barack Obama a cerut o anchetă transparentă în Rusia.

Boris Nemţov se plimba împreună cu o tânără pe unul dintre celebrele poduri ale Moscovei, în apropierea Kremlinului, când dintr-o maşină albă au fost trase mai multe focuri de armă în direcţia sa. Patru gloanţe l-au nimerit.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a declarat că liderul opoziţiei ruse, Boris Nemţov, a fost ucis din cauza că se pregătea să prezinte dovezi ale implicării Rusiei în conflictul separatist din estul Ucrainei, scrie Moscow Times. "Nemţov a spus că va prezenţa dovezi ale implicării forţelor armate ruse în Ucraina. Cuiva i-a fost foarte frică de asta şi … l-a ucis", a afirmat Poroşenko.



Regimul controlat de Vladimir Putin s-a grăbit să acuze „provocatorii” şi chiar pe colegii de opoziţie ai lui Boris Nemţov pentru moartea acestuia. Oficialii ruşi susţin că Nemţov ar fi putut fi asasinat chiar de alţi disidenţi care, în felul acesta, au vrut să destabilizeze ţara şi să dea naştere unui nou martir. Alte ipoteze cercetate de poliţiştii ruşi sunt un atac islamist sau mâna rebelilor ucraineni.



Comisia specială de anchetă înfiinţată la Moscova pentru elucidarea asasinatului lui Boris Nemţov ia acum în calcul mai multe ipoteze, însă niciuna nu ia în considerare faptul că opozantul ar fi putut fi ucis de politicienii ruşi pe care-i critica fervent. De la simpatizanţii Statului Islamic şi până la rebelii ucraineni, autorităţile ruse iau în calcul câteva variante catalogate halucinante de ruşi şi ignoră complet cea mai vehiculată ipoteză: aceea că Nemţov a fost asasinat din ordinul puterii de la Moscova. „Anchetatorii urmează în prezent mai multe piste, prima ipoteză fiind că Boris Nemţov a fost asasinat pentru a destabiliza Rusia”, a declarat Vladimir Markin, purtător de cuvânt al comisiei speciale de anchetă înfiinţată la Moscova, citat de AFP.



sursa: radiochisinau.md/adevarul.ro/digi24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *