Social

Zeci de oameni au ajutat familia cu trei copii din Mileștii Mici

Casa lor stă să se dărâme, iar cât timp au întărit pereții și au turnat podeaua, părinții, împreună cu copiii, au dormit afară, într-o colibă improvizată. Mulți dintre cei care au citit istoria acestor oameni n-au rămas indiferenți. Zeci de oameni le-au oferit produse alimentare, haine și îmbrăcăminte sau bani. Noi am vizitat această familie din nou și am văzut cum s-a schimbat viața lor în doar câteva zile.


Ludmila, împreună cu cele două fiice, discută cu oaspeții

La nici o săptămână de când materialul a apărut în ziar și pe site, peste 30 de persoane și-au manifestat interesul să ajute familia Cojocaru. Unii au cerut datele de contact ca să meargă la ei direct, alții au trecut pe la redacție. „Vreau să le duc un televizor”; „Sunt dispus să le transmit materiale de construcții, să-mi spună doar de ce au nevoie și în ce cantități”; „Aș vrea să le dau haine și încălțăminte pentru toată familia, am nevoie doar de mărimi”; „Suntem un grup de oameni, am colectat mai multe pachete cu alimente și am vrea să le ducem acestor oameni săraci”. Astea sunt doar câteva dintre mesajele primite.

Aragaz și cuptor cu microunde de la o companie internațională

Noi am mers la ei la începutul acestei săptămâni, însoțiți de reprezentați de la inspecția socială, care și-au manifestat interesul să le ducă lucruri de primă necesitate. Am ajuns la poartă luni, în a doua jumătate a zilei. Portbagajul mașinii era plin cu produse alimentare, sortate în cutii, cu produse igienice, dar și saci cu haine. Acolo am așteptat câteva zeci de minute până a revenit acasă Ludmila, împreună cu fiicele sale, Magdalena și Simona. Fetele au fost în Chișinău, la Moldexpo, unde au primit în dar un aragaz și un cuptor cu microunde. Cei care au făcut această pomană sunt reprezentanții Clubului Internațional al Femeilor din Moldova. Ei au aflat de această familie tot prin intermediul ziarului TIMPUL, au solicitat contactele și cu prilejul Zilei Internaționale a Copiilor au invitat familia ca să le înmâneze oficial aceste daruri.

După vizita în capitală, Ludmila era foarte fericită. „Nu m-am așteptat la un asemenea ajutor. Nici n-am visat vreodată că voi avea în casă asemenea lucruri. Le mulțumesc din suflet!”, a exclamat entuziasmată femeia. Bucuroase erau și cele două fetițe, îmbrăcate în rochițe albe. Ele s-au întors din Chișinău cu diferite cadouri, primite de la aceeași companie.

 
Ludmila ne arată darurile pe care le-au primit de la oameni

După ce și reprezentanții inspecției sociale le-au donat tot ce au colectat, aceștia i-au promis femeii că vor face tot posibilul ca familia să beneficieze de ajutor social de la stat.

Au primit televizor și acum au unde urmări știrile

În casă la ei am găsit mai multe cutii cu haine, alimente și jucării primite de la oamenii care au fost pe acolo înaintea noastră. „Unii dintre ei ne-au donat bani, alții au adus hăinuțe, încălțăminte, jucării sau produse alimentare. Suntem foarte bucuroși. Aceste lucruri ne vor ajunge pentru câțiva ani”, a menționat fericită Ludmila. Printre lucrurile la care ei doar visau se numără și televizorul pe care l-au primit de la un bărbat din Chișinău. „Acum în fiecare seară privim știrile și mai vedem ce se petrece în țară. Viața noastră s-a schimbat radical în doar câteva zile. Oamenii ne sună și ne întreabă de ce mai avem nevoie. Mulți au promis că vor veni pe la noi zilele viitoare”, subliniază emoționată femeia.


Reprezentanți de la Inspecția Socială în vizită la familia Cojocaru

O familie le-a pășit pragul cu un copil mic în brațe. Aceștia le-au adus diferite lucruri, dar și le-au donat câteva sute de lei. Pe lângă asta, o femeie din sat le-a oferit un dulap mare și câteva noptiere. „Doamna mi-a spus că nu știa în ce condiții trăim și că a aflat doar din ziar despre noi. Acum am unde pune hăinuțele copiilor și restul lucrurilor pe care le aduc oamenii”, mărturisește Ludmila. Alte două femei din Chișinău i-au trimis alimente și haine, zicându-le că, atunci când va mai avea nevoie de ceva, să le dea de știre.

Ajutor din țară, dar și de peste hotare

Marți, un grup de elevi de la Liceul „Gaudeamus” din capitală au mers și ei la familia din Mileștii Mici. Aceștia le-au dus rechizite școlare, haine pentru copii și produse alimentare nealterabile. Elevii au aflat despre acest caz după ce diriginta le-a citit articolul din ziar. În cadrul liceului, de mai mulți ani, este un proiect economic, unde elevii colectează o anumită sumă de bani pe care ulterior o donează unei familii sărace. Anul acesta norocul a fost de partea familiei Cojocaru.

 
Elevi și profesori de la Liceul Gaudeamus din Chișinău în vizită la familia din Mileștii Mici

N-au rămas indiferenți nici moldovenii care muncesc peste hotare. O femeie i-a contactat tocmai din Rusia și le-a spus să facă o listă cu materialele de construcții de care au nevoie. Ea urmează să le procure și să le doneze aceste lucruri pentru ca ei să-și finalizeze reparația în casă.


Surorile Magdalena (stânga) și Simona

Cei care n-au avut timp să meargă în Mileștii Mici au trecut pe la redacție. Spre exemplu, la sfârșitul săptămânii trecute un cetățean italian, care a solicitat să-i fie păstrat anonimatul, a donat câteva mii de lei. Un lucru emoționant este faptul că un cuplu tânăr din Chișinău, care așteaptă primul copil, a transmis pentru ei produse alimentare, dar și o sumă de bani. Pe lângă asta au contribuit simbolic și unii colegi din redacție.


Familia Cojocaru a primit cutii cu alimente, rechizite școlare, îmbrăcăminte sau jucării pentru copii

Ludmila a recunoscut că toți banii donați de oameni vor fi pentru operația lui Nicolae, feciorului ei mai mare din prima căsătorie. Acesta are deficiențe de auz și se află la un internat din orașul Bălți. Medicii i-au spus că o intervenție chirurgicală i-ar putea readuce auzul, iar părinții speră că în curând băiatul va putea nu doar să vadă, dar și să audă cât de frumoasă este viața în jurul său.

După ce a fost publicat materialul, Ion, tatăl copiilor, s-a angajat la muncă în capitală, în domeniul construcțiilor și va primi un salariu care îi va permite să-și întrețină familia. Totodată, ei au reușit să repare podeaua și geamurile din casă, iar de câteva zile ei nu mai dorm afară.

Soții Cojocaru, dar și echipa ziarului TIMPUL, le mulțumește tuturor pentru ajutor!

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *