Externe

Zelenski: A doua armată a lumii a înfrânt la Kiev o grădiniţă şi un bloc. Un bărbat de 37 de ani a murit / Mesajul liderului ucrainean pentru cei care au contribuit la atacuri şi pentru Belarus

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, duminică seară, într-un nou discurs, că ţara sa are nevoie de o apărare modernă împotriva rachetelor şi a subliniat că ruşii au înfrânt la Kiev “o grădiniţă şi un bloc”, menţionând însă şi că în atac a murit un bărbat şi alte persoane au fost rănite.

“Rusia a lovit astăzi din nou Kievul cu rachete. Dimineaţa devreme. A doua armată a lumii a înfrânt triumfătoare o grădiniţă şi un bloc. A murit un bărbat, el avea doar 37 de ani. Sunt răniţi, printre ei – o fată numită Zhenia, ea are şapte ani, este fiica decedatului. Şi mama ei este rănită. Apropo, cetăţean rus. Asta este. Ea nu era ameninţată de nimic în ţara noastră, era în siguranţă, până când Rusia însăşi a decis că totul îi este în mod egal ostil acum – femei, copii, grădiniţe, blocuri, spitale, căi ferate”, a spus Zelenski.

El a precizat că rachete au lovit şi regiunea Mikolaiv, regiunea Cernihiv, Odesa şi Cerkasi, dar şi Harkiv, Sumî şi Donbas.

“Unele dintre rachete au fost doborâte. Însă doar o parte. Avem nevoie de apărare aeriană puternică, modernă, eficientă total. Care poate asigura o protecţie totală împotriva acestor rachete. Vorbim despre asta în fiecare zi cu partenerii noştri. Există deja unele acorduri. Şi partenerii trebuie să se mişte mai repede dacă sunt cu adevărat parteneri, nu observatori. Întârzierile în transferul armelor către ţara noastră, orice restricţii sunt de fapt o invitaţie pentru Rusia să lovească iar şi iar. Ocupanţii – aceşti terorişti – trebuie fie bătuţi cu toată forţa astfel încât să nu creadă că pot pune presiune şi domina pe cineva”.

“Pentru ce au fost aceste rachete de astăzi? Şi pentru ce au fost cele 62 de rachete de ieri? Este vorba de metoda ruşilor de a escalada situaţia de fiecare dată când au loc evenimente internaţionale. În acelaşi timp, este vorba de determinare. Despre, de exemplu, faptul că liderii G7, care s-au reunit astăzi în Germania pentru un summit, au destul potenţial pentru a opri agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei şi împotriva Europei. Este posibil. Însă este posibil doar dacă obţinem tot ce noi cerem şi la timp – arme, susţinere financiară şi sancţiuni împotriva Rusiei. Nu poate fi altfel în acest război. Pentru că aici – în cerurile deasupra Kievului, în marea de lângă Odesa, în pământul din regiunea Harkiv, Donbas, din regiunile Herson şi Zaporijie se decide cum va fi viaţa în Europa în viitor. Aici, în Ucraina şi nicăieri altundeva”, a mai spus liderul ucrainean.

Volodimir Zelenski s-a adresat şi tuturor celor care contribuie la lansareqa rachetelor către Ucraina: “Vă vom găsi pe toţi. Fiecare dintre voi va fi tras la răspundere pentru aceste atacuri. Şi vă înşelaţi dacă gândiţi că puteţi scăpa de responsabilitate spunând că aţi respectat un ordin. Când rachetele lovesc clădiri rezidenţiale, acestea sunt crime de război. Pe toţi vă aşteaptă procesul. Şi nu vă veţi putea ascunde nicăieri, nici pe malurile Mării Caspice, nici în Belarus… Nicăieri”.

Zelenski le-a vorbit şi cetăţenilor din Belarus: “Sunteţi atraşi în război. Şi chiar mai activ decât în februarie şi în lunile de primăvară. Kremlinul a decis deja totul pentru voi ă vieţile voastre nu înseamnă nimic pentru ei. Însă voi nu sunteţi sclavi sau carne de tun. Nu trebuie să muriţi. Şi puteţi să preveniţi ca oricine să decidă pentru voi ce vă aşteaptă”. “Ştiu că oamenii din Belarus susţin Ucraina, ne susţin pe noi, categoric pe noi, nu războiul. Şi de aceea conducerea Rusiei vrea să vă atragă în război, vrea să semene ură între noi. Mult depinde acum de oamenii obişnuiţi din Belarus. Şi ştiu că voi puteţi refuza să participaţi la acest război. Vieţile voastre vă aparţin vouă, nu cuiva de la Kremlin”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *