Război

Zelenski afirmă că, conflictul Israel-Gaza distrag atenția de la războiul din Ucraina

Războiul dintre Israel și Gaza “distrage atenția” de la conflictul din Ucraina, a recunoscut președintele țării, Vladimir Zelenski. El a spus că acesta este “unul dintre obiectivele” Rusiei, care a lansat o invazie la scară largă a Ucrainei în februarie 2022. Și a negat că luptele din Ucraina au ajuns într-un impas, în ciuda unei evaluări recente în acest sens a celui mai important general militar al țării.

Contraofensiva ucraineană din sud a înregistrat până acum puține progrese. Acest lucru a provocat temeri legate de oboseala războiului în rândul aliaților occidentali ai Kievului, existând sugestii privind o reticență tot mai mare în unele capitale de a continua să ofere Ucrainei arme avansate și finanțări.

Într-o altă evoluție separată, sâmbătă, ministrul ucrainean al apărării Rustem Umerov a confirmat că soldații ucraineni din Brigada 128 de asalt de munte “Zakarpattia (Transcarpatia)” au fost uciși, ordonând o “anchetă completă în ceea ce el a descris drept o “tragedie”.

El nu a spus câți soldați au murit în ceea ce armata ucraineană a declarat că a fost un atac cu rachete rusești în regiunea Zaporojie din sudul țării, vineri. Rapoartele din presa ucraineană și dintre bloggerii militari ruși au declarat anterior că peste 20 de militari ucraineni au fost uciși în timpul unei ceremonii de decernare a premiilor într-un sat din apropierea liniilor de front.

De asemenea, armata ucraineană a declarat că sâmbătă a lovit cu succes “infrastructura maritimă și portuară” a unei fabrici de construcții navale din Crimeea – peninsula sudică a Ucrainei anexată ilegal de Rusia în 2014.

Ministerul rus al Apărării a menționat ulterior agențiilor de știri de stat ale țării că 13 din cele 15 rachete ucrainene lansate asupra uzinei din orașul Kerch, în estul Crimeei, au fost doborâte, însă o navă rusă a fost avariată.

Vorbind la briefingul de sâmbătă de la Kiev cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a fost în vizită la Kiev, Zelenski a declarat: “Este clar că războiul din Orientul Mijlociu distrage atenția” de la Ucraina. El a spus că Rusia dorește ca acest aspect să fie ” diminuat”, dar a subliniat că “totul este în puterea noastră”.

Zelenski a fost, de asemenea, rugat să comenteze evaluarea din această săptămână a comandantului militar șef al Ucrainei, Valeri Zalujnîi, potrivit căreia războiul trece acum la o etapă “pozițională” sau statică, iar acest lucru ar fi în beneficiul Moscovei, “permițându-i să își reconstruiască puterea militară”.

“Toată lumea este obosită și există opinii diferite”, a răspuns Zelensk, adăugând: “Dar acest lucru nu este un impas”. El a recunoscut că Rusia “controlează cerul” și că Ucraina are nevoie urgentă de avioane de război F-16 fabricate în SUA și de apărare antiaeriană avansată pentru a schimba situația.

Liderul ucrainean a reamintit că anul trecut s-a vorbit, de asemenea, mult despre un impas pe imensul câmp de luptă din Ucraina – dar a subliniat victoriile militare majore obținute ulterior de Kiev în regiunea nord-estică Harkov și în Kherson, în sud.

De asemenea, Zelenski a respins rapoartele din presă potrivit cărora ar fi fost supus unor presiuni tot mai mari pentru a lua în considerare negocieri cu Rusia.

“Astăzi, nimeni dintre liderii UE, SUA și alții – partenerii noștri – nu face presiuni pentru ca noi să ne așezăm acum la masa negocierilor cu Rusia și să îi cedăm ceva. Acest lucru nu se va întâmpla”.

Joi, Moscova a comentat, de asemenea, evaluarea dlui Zalujnîi, purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin afirmând că situația actuală de pe câmpul de luptă nu este un ” blocaj”.

“Toate obiectivele de război care au fost stabilite trebuie să fie atinse”, a declarat Dmitri Peskov, adăugând că Ucraina trebuie să realizeze că “chiar și a vorbi despre orice perspective de victorie a regimului de la Kiev pe câmpul de luptă este absurd”.

Putin a susținut în repetate rânduri că contraofensiva Ucrainei a eșuat, în timp ce ministrul său al apărării, Serghei Șoigu, a declarat săptămâna aceasta că Kievul pierde războiul în ciuda furnizării de noi arme de la aliații din NATO.

Între timp, serviciile de informații ale apărării din Marea Britanie au declarat sâmbătă, în cel mai recent raport al său, că Rusia “a pierdut probabil aproximativ 200 de vehicule blindate în timpul asalturilor sale asupra orașului Avdiivka din Donbas”, în estul Ucrainei. “Este plauzibil ca Rusia să fi suferit câteva mii de pierderi de personal în jurul orașului de la începutul lunii octombrie 2023.

“Conducerea Rusiei continuă să demonstreze că este dispusă să accepte pierderi grele de personal pentru câștiguri teritoriale minore”, se arată în raport. În ultimele săptămâni, Moscova a încercat să avanseze în estul și nord-estul Ucrainei – dar armata ucraineană spune că toate atacurile au fost respinse.

Afirmațiile celor două părți aflate în conflict nu au fost verificate în mod independent.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. Pt. ca este inclusiv un razboi mediatic. Ca om de televiziune, Zelensky ar fi trebuit sa se gandeasca ca ii trebuie o unitate de cameramani care sa filmeze si sa prezinte razboiul in direct, pe CNN, asa cum se prezinta razboiul din Israel. In Ucraina au fost rase complet localitati, adica mai mult decat in Gaza si aceste lucruri nu se prezinta. Zelensky ar trebui sa ia in serios mediatizarea pe televiziuni a razboiului.

  2. Pai conflictul din Gaza a fost orchestrat de stim noi cine , tocmai ca sa abata atentia Occidentului de la conflictul din Ukraina..
    Prietenii stiu de ce !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *