Internațional

Zelenski: Europa nu ar trebui să fie un ”supermarket” pentru ucigașii ruși sau complicii terorii

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a lansat vineri seara, 12 august, un nou apel către statele UE să interzică vizele pentru cetăţenii ruşi pentru a evita ca blocul să devină un ”supermarket” deschis oricui are mijloacele necesare pentru a intra, informează Reuters cu referire la Agerpres.

Liderul ucrainean a declarat că propunerea sa nu se aplică ruşilor care au nevoie de ajutor pentru că şi-au riscat libertatea sau viaţa rezistând politicilor a lui Vladimir Putin.

„Trebuie să existe garanţii că ucigaşii ruşi sau complicii terorii de stat nu folosesc vizele Schengen”, a declarat preşedintele ucrainean într-o alocuţiune în timpul nopţii de vineri spre sâmbătă, referindu-se la vizele care acordă titularilor acces în spaţiul Schengen fără frontiere, care se întinde pe teritoriul mai multor state UE.

„În al doilea rând, nu trebuie să distrugem însăşi ideea de Europa – valorile noastre europene comune. Prin urmare, Europa nu trebuie să fie transformată într-un supermarket în care nu este important cine intră şi unde principalul lucru este doar ca oamenii să plătească pentru produsele lor”.

Totodată, liderul de la Kiev a îndemnat pentru prima dată la interzicerea vizelor într-un interviu acordat săptămâna aceasta ziarului The Washington Post, afirmând că ruşii ar trebui să trăiască în propria lor lume până când îşi vor schimba filozofia.

Apelul lui Zelenski nu a fost încă susţinut de marii jucători din UE. Dar el a spus că a fost încurajat de sprijinul din partea statelor baltice foste sovietice şi al Republicii Cehe, care deţine preşedinţia prin rotaţie a Consiliului UE.

De asemenea, această idee a fost susținută de Finlanda.

Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a denunţat săptămâna aceasta apelul lui Volodimir Zelenski, afirmând că ”orice încercare de a-i izola pe ruşi sau Rusia este un proces care nu are nicio perspectivă”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *