Externe

Zelenski: Rusia țintește o „zonă vastă de la Varșovia până la Sofia. Invazia Ucrainei este primul pas spre cucerirea altor popoare”

Miercuri, liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski a cerut Uniunii Europene să îi permită țării sale să înceapă drumul spre aderarea la blocul comunitar european și a avertizat că ambițiile teritoriale ale Rusiei se întind de la Varșovia și până la Sofia, scrie Reuters.

Președintele ucrainean a cerut mai multe sancțiuni împotriva Rusiei în cadrul videoconferinței pe care a susținut-o în parlamentul din Cehia.

„Rusia nu este interesată doar de orașele noastre din Mariupol, Severodonețk, Harkov și Kiev. Nu, ambițiile sale sunt direcționate către o zonă vastă de la Varșovia până la Sofia”.

„La fel ca în trecut, invazia rusească a Ucrainei este primul pas pe care conducerea Rusiei are nevoie pentru a-și deschide calea spre alte țări, spre cucerirea altor popoare”, le-a transmis Volodimir Zelenski parlamentarilor cehi.

Uniunea Europeană a adoptat deja șase pachete de sancțiuni împotriva Rusiei, iar Volodimir Zelenski ar dori ca Moscova să fie ținta unei noi serii de sancțiuni menite să o forțeze și să pună capăt războiului pe care l-a declanșat în Ucraina.

Comisia Europeană ar trebui să anunțe săptămâna aceasta decizia pe care a luat-o cu privire la cererea Ucrainei pentru a primi statutul de stat candidat, înainte de organizarea summitului UE de săptămâna viitoare. Obținerae statutului de candidat este pasul preliminar din lungul proces de aderare.

„Să oferi Ucrainei statutul de candidat acum înseamnă să demonstrezi că unificarea europeană este reală și că valorile Europei funcționează cu adevărat și nu sunt doar menționate în anumite documente”, a declarat Zelenski.

Președintele Ucrainei a mai spus că poporul ceh, după ce a suferit sub ocupația Germaniei naziste în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și sub decenii de dominație sovietică după terminarea războiului, știe ce presupune un compromis și ce se întâmplă când se fac concesii în fața tiraniei.

„Persoana care vrea să cucerească totul nu se va mulțumi niciodată să ia doar o parte din ceea ce își dorește”, a avertizat Volodimir Zelenski.

Sursa: Digi24. ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *