Internațional

Zelenski susține că Macron ”își pierde timpul” dacă ia în considerare negocieri cu Putin

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat într-un interviu publicat duminică de „Corriere della Sera” că președintele Franței, Emmanuel Macron îşi pierde timpul luând în considerare orice fel de dialog cu Rusia, relatează Reuters.

”Va fi un dialog inutil. De fapt, Macron îşi pierde timpul. Am ajuns la concluzia că nu suntem capabili să schimbăm atitudinea Rusiei”, a declarat liderul de la Kiev pentru cotidianul italian. ”Dacă ei (ruşii – n.r.) au decis să se izoleze în visul de a reconstrui vechiul imperiu sovietic, nu putem face nimic în acest sens. Depinde de ei să aleagă sau nu să coopereze cu comunitatea internaţională pe baza respectului reciproc”, a mai adăugat Zelenski.

Preşedintele ucrainean a respins orice sugestie potrivit căreia sancţiunile occidentale ar fi fost cele care l-au împins pe dictatorul rus Putin în izolare. ”Decizia de a lansa războiul a fost cea care l-a marginalizat pe Putin”, a arătat el.

Vineri, preşedintele Emmanuel Macron îşi îndemnase aliaţii să intensifice sprijinul militar pentru Ucraina. Apoi a declarat într-un interviu pentru presa franceză că Rusia ar trebui ”învinsă, dar nu zdrobită” şi că nu vede altă cale de rezolvare a conflictului decât prin negocieri. De asemenea, liderul francez a mai adăugat că nu crede în schimbarea de regim la Moscova, că există puţine şanse de a găsi o soluţie democratică din interiorul societăţii civile ruseşti şi că nu există alternativă decât aceea de a-l aduce pe Putin înapoi la masa negocierilor.

Aceste comentarii au determinat-o pe purtătoarea de cuvânt a lui Lavrov, Maria Zaharova, să spună că Franţa ar trebui să-şi amintească de înfrângerea suferintă în secolul al XIX-lea de Napoleon Bonaparte în Rusia. Macron şi-a atras critici şi din partea unor aliaţi NATO pentru că a transmis mesaje contradictorii în ceea ce priveşte politica sa privind războiul dintre Ucraina şi Rusia, potrivit News.ro.

Duminică, 19 februarie, Volodimir Zelenski şi Emmanuel Macron au vorbit la telefon. În descrierea conversaţiei lor de duminică, liderul ucrainean nu a făcut nicio menţiune despre ultimele comentarii ale lui Macron. Liderii au discutat despre strategii, inclusiv despre deciziile comune despre care Zelenski a spus că trebuie luate înainte a marca în această săptămână un an de la invazia rusă.

Înainte de o scurtă vizită la Paris în această lună, Volodimir Zelenski declarase că poziţia mai dură faţă de Moscova arătată de preşedintele francez în ultimele luni arată că şi-a schimbat optica faţă de Rusia.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *