Actualitate

Zelenski visează cu ochii deschiși și vorbește despre aderarea Ucrainei, Georgiei și a R. Moldova la UE. Fără șanse de accedere în următorii 30 de ani!

Președintele ucrainean, Vladimir Zelenski, a declarat că Ucraina, Moldova și Georgia se pregătesc împreună pentru Summitul Parteneriatului Estic și pentru reuniunea de la Bruxelles, precum și faptul că nu există nicio alternativă la viitoarea aderare a acestor țări la Uniunea Europeană.

„Mulțumesc președintei Georgiei, Salome Zurabișvili, pentru declarația sa puternică, solidaritatea și sprijinul său pentru Ucraina. Datorită partenerilor de încredere, suntem mai puternici. Pentru țările prietene (Ucraina, Moldova și Georgia), viitorul în UE este de necontestat”, a scris Vladimir Zelenski, miercuri, 8 decembrie, pe Twitter.

Parteneriatul Estic este o inițiativă comună a UE și a șase parteneri: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina.

Amintim că Uniunea Europeană nu oferă niciun fel de perspectivă de aderare pentru statele din „vecinătate”, așa cum este R. Moldova.

În prezent, 3 țări candidate sunt în plin proces de negociere a aderării: Muntenegru, Serbia și Turcia. Alte 2 țări au primit undă verde pentru începerea negocierilor (dar acestea nu au început încă): Albania și Macedonia de Nord. O țară a depus cererea de aderare la UE, dar încă nu i s-a recunoscut statutul de stat candidat: Bosnia-Herțegovina. În sfârșit, o altă țară este privită ca un potențial candidat: Kosovo.

Serbia a depus cererea de aderare în anul 2009, adică 12-13 ani în urmă și ar urma să adere la UE în 2025, deci o durată de 16 ani din momentul depunerii cererii până la intrarea efectivă în UE.

R. Moldova nu are nicio perspectivă de a depune cererea de aderare în următorii 10 ani. Ulimul acord important cu UE a fost semnat pe vremea guvernului Leancă.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *