Actualitate

Zharova către președinta Maia Sandu: „Nu căutați amenințări acolo unde nu există”

Purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a respins acuzația șefei statului, Maia Sandu că Rusia sfidează integritatea teritorială a Republicii Moldova încercând să consolideze oficiul consular de la Tiraspol, scrie EuropaLiberă.

„Nu putem fi de acord cu această apreciere. Ministerul rus de Externe a comentat în repetate rânduri acest subiect. Repetăm: nu există niciun fel de politică, darămite încălcarea suveranității Republicii Moldova, în activitatea punctului consular. Vorbim exclusiv despre furnizarea de servicii consulare general acceptate cetățenilor ruși care locuiesc în Transnistria, dintre care sunt peste 200.000 în regiune”, se arată în comentariul Mariei Zaharova, publicat pe site-ul Ministerului de Externe de la Moscova.

De asemenea, aceasta a făcut apel la autoritățile de la Chișinău „să nu caute amenințări acolo unde acestea nu există, ci să se concentreze pe rezolvarea problemelor practice de dezvoltare a cooperării” dintre Republica Moldova și Rusia.

Punctul consular de la Tiraspol nu a activat mai mult de un an, între martie 2020 și mai 2021, din cauza pandemiei, ceea ce a dus formarea unor cozi. Potrivit autorităților ruse, 20.000 de persoane așteaptă să-și schimbe pașapoartele ruse expirate și alte 60.000 – să obțină cetățenia rusă, iar personalul nu față face față fluxului de cereri care continuă să crească.

Așa zișii lideri separtiști au cerut Moscovei, în repetate rânduri, inclusiv într-o scrisoare adresată lui Vladimir Putin, „să consolideze capacitățile punctului consular”, iar autoritățile ruse au promis să soluționeze această problemă.

Ulterior, un reprezentant al MAE rus a spus că punctul consular emite deja nouă pașapoarte pe oră, că a fost prelungit programul de lucru și că numărul angajaților urmează să fie suplinit în curând.

„Este o nouă sfidare și o altă încălcare a integrității teritoriale a Republicii Moldova” a declarat Maia Sandu, în cadrul unei emisiuni TV despre aceste intenții ale Rusiei.

De la bun început, autoritățile Republicii Moldova nu și-a dat acordul pentru deschiderea unui post consular al Federației Ruse în regiunea transnistreană, întrucât nu controlează acest teritoriu.

Autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol susțin că peste 220.000 de locuitori ai regiunii transnistrene au primit până acum pașapoarte rusești, în timp ce Chișinăul spune că peste 340.000 de persoane din stânga Nistrului dețin cetățenia Republicii Moldova. De asemenea, în enclava separatistă mai sunt cetățeni ai Ucrainei și ai României.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

comentarii

  1. Ce sa zici? Urat gen de femela tembela, marmota Zaharova. Sacul și peticul. Cum e mumia Lavrov, așa e și trompeta dogită de la Ministerul Extremelor rus. N-ai ce face. Betivanita purtătoare de flegme borsite Zaharova e pur și simplu incredibila. Nu are stare. I-a vomat creierul din nou, sau i-a venit pe nări borsul ucrainean?

  2. Eu nu știu zău de ce maldavenii încă îi mai gâdilă pe ruși la coaie. Păi bă tată dacă ți-am spus să nu faci consulat pe teritoriul meu (pe care chipurile tu îl recunoști ca al meu) păi asta înseamnă că nu faci. Dacă vrei să îmi arăți că ești rus greu de cap și nesimțit atunci, în secunda 2 eu, stat maldavean ce mă respect, rup pisica și protestez, îți chem ambasadorul și îi dau notă de protest, dacă nu se schimbă nimic îl expulzez și dacă nu se întâmplă nimc rup naibii relațiile diplomatice cu porcia teroristă.
    Asta face un stat ce e pe picioarele lui și se respectă. Un pseudostat, mai concret RâMa, nu face nimic ba mai mult ia poziția capră sau râmă. Sîlă!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *