Externe

Cum vor afecta rezultatele alegerilor prezidențiale politica turcă. Zi decisivă pentru Erdogan

Turcia va organiza alegeri prezidențiale la 14 mai. Presa europeană consideră această zi crucială pentru președintele în exercițiu Recep Tayyip Erdogan. În ciuda presupusului sprijin masiv din partea alegătorilor, acesta nu mai este favoritul clar, potrivit sondajelor publice.

Pentru prima dată în cei 20 de ani de când se află la putere, Erdogan se confruntă cu o provocare electorală serioasă, întrucât timp de două decenii și-a devansat rivalii încă din primul tur.

“Opoziția caută deja scuze pentru înfrângerea electorală pe care o percepe. Ei încearcă să ne provoace. Când acest lucru nu a funcționat, au trecut la insulte”, a declarat Erdogan.

Kemal Kılıçdaroğlu, în vârstă de 74 de ani, liderul Partidului Republican al Poporului, aflat în opoziție, este principalul rival al președintelui în exercițiu. El se află în politică din 2002 și este susținut de o alianță de opoziție formată din șase partide. Printre principalele sale promisiuni se numără revenirea la o formă parlamentară de guvernare, limitarea puterilor președintelui, reducerea inflației la 10 % în termen de doi ani și restabilirea încrederii reciproce cu Statele Unite.

“Un singur om conduce totul. Toate puterile legislative, judiciare și executive sunt concentrate în mâinile unei singure persoane. Da, există un prim-ministru, există miniștri – este o simplă formalitate. Dar nici prim-ministrul, nici miniștrii nu au o voință proprie. Când iau o decizie, toți se uită la palat”, a declarat Kılıçdaroğlu.

Inflația ridicată și un răspuns lent la cutremurele devastatoare au înclinat simpatia alegătorilor către noul candidat.

“Inflația din Turcia este rezultatul unor greșeli grave în politica macro. Ca urmare, a devenit un obstacol major în calea popularității unui guvern care a gestionat cu succes economia timp de mulți ani. Acest lucru este cel care are consecințe politice. Spre deosebire de anii precedenți, aceasta va fi o luptă foarte dificilă pentru președintele Erdogan, din punct de vedere politic”, a declarat Sinan Ulgen, diplomat turc (1990-1996) și președinte al Centrului de studii economice și de politică externă.

Potrivit experților, Erdoğan se bucură de un sprijin de bază puternic din două motive principale: apariția Turciei ca putere militară regională și dezvoltarea economică. Pentru a obține un sprijin suplimentar din partea alegătorilor, președintele în exercițiu a făcut o serie de declarații de profil înalt. De exemplu, dacă va fi ales, a promis că cetățenii turci vor primi gaz gratuit timp de un an.

“Este important pentru Erdogan să arate că, în cei 20 de ani la putere, Turcia s-a transformat dintr-o țară agroindustrială slabă, dependentă de Occident, într-un superstat regional cu complexul său militar-industrial, centrala nucleară etc. Că a făcut din ea o greutate grea în politica mondială”, a declarat pentru LIGA.net Eugenia Gaber, Atlantic Council Senior Fellow în Turcia.

Potrivit lui Fatih Ceylan, ambasadorul Turciei la NATO în 2013-2018, actualul lider turc Recep Tayyip Erdogan este pe punctul de a pierde alegerile. Dar dacă opoziția va câștiga, este posibil ca Turcia să revină pe o cale mai “clasică” în politica externă – relațiile cu NATO și UE s-ar îmbunătăți. De asemenea, el a subliniat că Turcia a susținut întotdeauna aderarea Ucrainei la NATO.

“Un astfel de nou curs ar plasa relațiile Turciei cu Occidentul pe o bază mai sănătoasă, dar cu sprijin pentru buna vecinătate în regiune”, a declarat Ceylan pentru presa turcă.

Potrivit experților, dacă Erdogan va câștiga, politica externă a Turciei va continua să echilibreze interesele turcești cu cele ale Occidentului și ale Rusiei. Alegerea lui Kılıçdaroğlu este posibil să îndulcească tonul Turciei față de partenerii occidentali. Cu toate acestea, este puțin probabil ca el să sacrifice relațiile economice și energetice ale Ankarei cu Moscova – mai ales că schimburile comerciale bilaterale au ajuns la 70 de miliarde de euro anul trecut, subliniază experții.

În apropierea alegerilor, sondajele arată că Erdoğan are sprijinul a aproape 44% dintre alegători, în timp ce Kılıçdaroğlu are peste 49%. În cazul în care niciunul dintre candidați nu obține majoritatea, câștigătorul va fi stabilit în turul al doilea, care va avea loc la 28 mai.

Reamintim, Turcia va organiza alegeri prezidențiale și parlamentare pe 14 mai. Există doi candidați – președintele în exercițiu Recep Tayyip Erdoğan și Kemal Kılıçdaroğlu, șeful opoziției unite, se luptă pentru președinție.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *