CSI / RusiaExterne

Ziar din Rusia: „Dintre toți liderii ruși, Petru cel Mare este cel care îl bântuie cel mai mult pe Vladmir Putin”

Propaganda rusă construiește un narativ tot mai clar în ceea ce privește locul în istorie pe care ar trebui să-l ocupe Vladimir Putin și unul dintre cele mai importante ziare de la Moscova, Kommersant, scrie că președintele Rusiei e „bântuit” de Petru cel Mare.

Sub semnătura lui Andrei Kolesnikov, acreditat special al ziarului la Kremlin, Kommersant publică un reportaj de la ceremonia de decernare a medaliilor de aur Eroului Muncii al Federației Ruse și Premiile de Stat ale Federației Ruse în domeniul științei și tehnologiei, literaturii și artei, pentru realizări remarcabile în activitățile privind drepturile omului în 2021.

„Dintre toți liderii ruși, Petru cel Mare este cel care îl bântuie cel mai mult pe Vladimir Putin în acest moment. (Ei bine, de fapt, are sens să compari doar cu el, într-o măsură mai mică, cu împărăteasa Ecaterina a II-a, dar chiar deloc cu Țarul Ivan cel Groaznic? Da, poate, dar acesta e prea departe, inclusiv de oameni, întunecat și sângeros… Deși, cum să arăți ce înseamnă sângeros? Unde este sânge, e putere…)”, scrie Kolesnikov.

Apoi, acesta amintește că președintele rus, cu doar câteva zile înainte, la o întâlnire cu tinerii antreprenori, a vorbit tot despre Petru cel Mare și chiar s-a comparat cu „țarul” rus.

„În toate aceste domenii”, a remarcat Vladimir Putin, „cu siguranță, împăratul Petru cel Mare a avut merite deosebite, remarcabile… Petru este numit pe bună dreptate un mare reformator. A reușit să realizeze schimbări fundamentale în aproape toate sferele vieții, în primul rând în guvernare, în dezvoltarea economică, în crearea unei armate și a unei marine puternice, invincibile. S-a realizat o descoperire grandioasă în educație, iluminare, îngrijire a sănătății și cultură. După cum scria Pușkin: «Academician, acum erou, acum navigator, acum tâmplar, a fost un suflet atotcuprinzător pe tron, un muncitor veșnic».

«Despre Petru cel Mare», a continuat Vladimir Putin, «reformele lui sunt încă în dezbatere, dar este imposibil să nu admitem că sub acest conducător Rusia a apărut ca o putere mondială puternică, mare. Și astăzi aducem un omagiu personalității sale puternice, integrității, cunoștințelor unice, neînfricării și perseverenței în realizarea planurilor sale și, desigur, devotamentului său nemărginit, activ și uimitor față de Patria noastră»”.

Sursa: Libertatea.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *