Politică

(ZIARE.COM) Igor Dodon, noul preşedinte al R. Moldova: un politician prorus care se declară promotor al valorilor tradiţionale

Un susţinător declarat al Rusiei, Dodon este un economist care a ocupat în trecut funcţia de prim-viceprim-ministru şi ministru al Economiei şi Comerţului în Guvernul condus de Zinaida Greceanîi din anul 2006 până în 2 septembrie 2009.

În paralel cu activitatea politică, în perioada anilor 1997-2005, acesta a profesat că lector în domeniul academic.

Începând din anul 2009, Dodon a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova, fiind iniţial ales pe listele Partidului Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM). În anul 2011, împreună cu Zinaida Greceanîi şi Veronica Abramciuc a părăsit fracţiunea PCRM din Parlament, cei trei aderând ulterior la Partidul Socialiştilor. În acelaşi an, Dodon a fost ales preşedinte al partidului.

Prorusul care se declara pro-UE

Igor Dodon şi-a exprimat în mod deschis şi în repetate rânduri orientarea să politică pro-rusă, aflată în opoziţie cu orientările pro-europene, adoptate de coaliţia democratică de guvernare.

Imediat însă după rezultatele scrutinului prezidenţial, Dodon a declarat: "Eu nu sunt împotriva Europei. În mod clar, nu voi permite că R. Moldova să piardă regimul fără vize" la călătoriile în UE, a subliniat Igor Dodon.

Fostul ministru al Comerţului, care anterior evocase ideea anulării Acordului de asociere UE/R.Moldova, semnat în 2014, a pledat apoi pentru aderarea la Uniunea Economică Eurasiatică, explicând că va vrea "parteneriat strategic şi relaţii bune" şi cu Rusia.

Recunoaşterea a anexării Crimeei şi planurile pentru Transnistria

În campanie, Dodon a stârnit o controversă afirmând că fosta regiune ucraineană Crimeea aparţine Rusiei. Întrebat apoi ce părere are despre anexarea Crimeei, Dodon a nuanţat: "De facto, Crimeea este parte a Rusiei acum, dar, la nivel legal, anexarea nu este recunoscută de Occident, nici de majoritatea ţărilor", nici măcar de Republica Moldova.

Dodon a adăugat că recunoaşterea de către Chişinău a anexării regiunii Crimeea ar aduce "multe riscuri" în contextul crizei separatiste din Transnistria. Soluţia pentru Transnistria ar fi "garantarea unui statut special" pentru regiunea cu populaţie majoritar prorusă, a apreciat Igor Dodon.

Igor Dodon a argumentat că "este singurul politician care vrea şi poate restabili relaţiile bune cu Rusia", subliniind că "va proteja valorile creştine şi familia tradiţională".

"Sunt un susţinător al instituţiilor ecleziastice şi am luptat împotriva culturii gay din societatea noastră", a spus Dodon.  

sursa: ziare.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *