Eveniment

Zilele Nordului 2015 – rădăcinile cresc!

Trupe rock renumite, maeștri ai muzicii populare, companii de teatru, artiști vizuali și scriitori, precum și români de pretutindeni, iubitori de frumos, zguduie din temelii o dată pe an liniștea micuțului Darabani, cel mai nordic oraș al României, gazdă a festivalului.

20 de concerte şi 20 de evenimente culturale şi educaţionale, aceasta e oferta celei de a doua ediţii a festivalului Zilele Nordului. Festivalul şi-a propus să adune la evenimentele de pe agenda sa culturală cel puţin opt mii de participanţi.

Sub sloganul „Rădăcinile cresc”, festivalul din 2015 vine cu o propunere culturală ambiţioasă şi variată: concerte, spectacole de teatru, ateliere şi conferinţe pentru tineri, proiecţii de film, evenimente editoriale, expoziţii de arte vizuale, spectacole de muzică populară şi concerte de muzică clasică, precum şi cu Tururile Nordului, o serie de excursii şi drumeţii în regiune.

Vechea Poiana Teioasă de la marginea Darabanilor găzduieşte şi în acest an concerte în fiecare seară. Headlinerii festivalului sunt Şuie Paparude şi ROA – cele mai îndrăgite trupe de muzică electronică din România -, alături de doi dintre clasicii rockului din Basarabia şi Ucraina: Gândul Mâței şi, respectiv, Haydamaky.

„Am reuşit aproape să dublăm bugetul festivalului, faţă de anul trecut, ajungând acum la 20 mii de euro. Sunt bani puţini pentru un festival, foarte puţini, dar noi ne propunem în continuare să facem minuni cu aceşti bani. Şi ne place să credem că reuşim. Artiştii care vin la ZN o fac de multe ori pro bono, dorind să susţină cauza noastră. Ne bucurăm că am reuşit, după numai o ediţie, să îi convingem pe partenerii de anul trecut să îşi mărească sensibil sprijinul financiar pentru festival – e cazul Primăriei Darabani şi al unei bănci din România -, dar şi să atragem parteneri noi.

Companiile din regiune sunt însă mai reticente, se pare, la a investi în proiecte culturale şi comunitare ca al nostru, singurul brand mare cu care am început acum o colaborare fiind compania Elsaco din Botoşani”, declară unul dintre organizatori.

A doua ediție a Zilelor Nordului va avea loc în perioada 6-9 august 2015, în locuri de poveste ca Poiana Teioasă, Conacul Balș, Curtea Casei Enescu de la Mihăileni, Poiana celor Patru Stejari ai lui Ștefan cel Mare sau Șantierul Ateneului.

Sursa: Ziare.com
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *