Social

Ziua Europei a unit sportivii de pe cele două maluri ale Nistrului

Ieri după prânz, cicliştii s-au întors la Chişinău. În Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt”, ei au fost întâmpinaţi de ministrul Tineretului şi Sportului, Ion Cebanu, şi de şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Moldova, ambasadorul Dirk Schuebel. Oficialul european s-a arătat încântat de faptul că la cursa cu genericul „Uniţi prin sport”, organizată cu prilejul Săptămânii Europene – care a demarat la 9 mai şi se va încheia sâmbătă, 15 mai – s-au înscris şi ciclişti din Transnistria. „Prin această cursă simbolică am vrut să ducem mesajul de bună-credinţă al Europei în toată republica”, a menţionat, la rândul său, ministrul Tineretului şi Sportului.

La cursă au participat 67 de sportivi cu vârste cuprinse între 14 şi 26 de ani, 17 dintre ei venind de la Tiraspol. Antrenorul tinerilor, Valeriu Zaporojan, spune că este foarte mulţumit de această iniţiativă şi şi-a exprimat dorinţa ca astfel de curse sportive să devină o tradiţie. „Ar fi bine ca în fiecare an, cu ocazia Zilei de 9 mai sau cu alte ocazii, să fie organizate astfel de curse. Sunt convins că participanţii de astăzi ar veni cu mare plăcere la ele”, a afirmat Valeriu Zaporojan. El a subliniat că acţiunea organizată în cadrul Săptămânii Europei a avut un dublu efect – pe lângă faptul că tinerii sunt educaţi într-un stil sănătos de viaţă, mai este creată şi o coeziune între sportivi, unind tinerii de pe cele două maluri ale Nistrului. „În aceste două zile am parcurs 400 km, am locuit toţi împreună ca o mare şi prietenoasă familie şi aceasta este cea mai mare victorie”, a conchis antrenorul.

Cursa „Uniţi prin sport” face parte dintr-o gamă largă de evenimente organizate de Guvern cu prilejul Zilei Europei. Este vorba despre expoziţii de artă, concerte, expoziţii cu vânzare a obiectelor confecţionate de copiii din orfelinate, proiectarea unor filme de scurt metraj despre Consiliul Europei, seminare cu directorii şi pedagogii instituţiilor de învăţământ. De asemenea, la 14 mai va avea loc Forul primarilor din RM, la care sunt invitaţi şi primarii din raioanele din stânga Nistrului.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *