Actualitate

Ziua Europei, marcată oficial astăzi, 9 mai

Democratul Marian Lupu a ţinut să precizeze că cele două sărbători nu se contrazic, ele se complementează.

“Pe calea acestor iniţiative, noi oferim tuturor cetăţenilor ţării dreptul şi posibilitatea să sărbătorească şi Ziua Victoriei, de la 1945, şi Ziua de 9 mai, Ziua Europei, care a intervenit cu câţiva ani mai târziu“, a declarat Marian Lupu.

Proiectul însă a fost criticat de deputaţii socialişti. “Considerăm că este un lucru absolut inutil. Sute de mii de cetăţeni, pe 9 mai sărbătoresc Ziua Victoriei, este o bună tradiţie a societăţii, merită să o păstrăm şi să o dezvoltăm”, a declarat deputatul PSRM, Vlad Bătrîncea.

Şi deputatul comunist Oleg Reidman a spus că multe ţări europene marchează Ziua Europei în data de 5 mai, când a fost fondat Consiliul Europei. “Ar fi logic ca şi în ţara noastră să celebrăm Ziua Europei la această dată”, a declarat el.

În final, preşedintele Parlamentului Andrian Candu a reiterat că proiectul nu prevede înlocuirea Zilei Victoriei, ci complementarea zilei de 9 mai cu o altă zi.

Până în prezent, în R. Moldova la 9 mai se sărbătorea oficial doar „Ziua Victoriei”.

Ziua Europei este marcată anual de către comunitatea europeană pe 9 mai. Sărbătoarea a fost instituită în memoria ministrului Afacerilor Externe al Franţei, Robert Schuman, care este considerat iniţiatorul fondării Uniunii Europene.

Sursa: moldova.org

Puteţi urmări ştirile Timpul.md şi pe Facebook!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.