Externe

Ziua Franţei umbrită de moartea a 5 soldaţi francezi în Afganistan

Tradiţionala paradă militară care are loc anual de Ziua Franţei, când se marchează căderea Bastiliei  de la 14 iulie 1789 şi abolirea monarhiei, este umbrită în anul acesta de atacul cu bombă de miercuri din Afganistan soldat cu moartea a cinci militari francezi.

Tot astăzi are loc şi o ceremonie oferită în onoarea militarilor întorşi de pe front în cadrul paradei de pe Champs Elysees la care va participa şi preşedintele francez, Nicolas Sarkozy.

Celebrările din acest an se concentrează pe militarii aflaţi în misiuni în străinătate, o temă care a câştigat în greutate în urma atacului de miercuri din Afganistan.

Cinci militari, cu vârste cuprinse între 27 şi 38 de ani, şi un civil afgan au murit, iar alţi patru militari şi trei localnici au fost ‘grav răniţi’ în atacul asupra unei unităţi care asigura paza unui consiliu tribal local din provincia Kapisa, la est de Kabul.

"Un terorist a detonat o bombă în apropiere de soldaţii francezi", a precizat Palatul Elysee, care a condamnat atacul şi a exprimat hotărârea Franţei de a face în continuare parte din coaliţia condusă de NATO în Afganistan,  potrivit agerpres.ro.

Ministrul apărării Gerard Londuet a indicat că atacul a avut loc după o întâlnire la care au luat parte oficiali militari francezi şi americani.

Precizăm că atentatul a avut loc la o zi după ce Franţa a anunţat că îşi va retrage un sfert din trupele din Afganistan până la sfârşitul lui 2012.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *