Eveniment

ZIUA IEI are loc la Chişinău! Cămăşi NAȚIONALE românește vor fi expuse pentru vizitatori

În perioada 21-24 iunie 2015, la Chişinău, vor avea loc manifestările organizate pentru a marca Ziua Iei, ediţia 2015, organizate de Ministerul Culturii al Republicii Moldova, sub înaltul patronaj al Primei Doamne Margareta Timofti.

Ii cu diverse ornamente și costume tradiționale vor fi expuse astăzi în Capitală. Fie că sunt piese aduse din muzee sau din colecții personale, acestea au ca scop promovarea patrimoniului național în cadrul Zilei Iei.

Meșterii populari vor prezenta cămăși naționale din întreg spaţiul românesc. De asemenea, vor fi expuse costume din colecția Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală a Moldovei şi a muzeelor din Edineţ, Soroca, Ungheni, Cahul și va fi inaugurată o expoziție de ii realizate de artistul plastic Vladimir Palamarciuc.

De Ziua Iei, și soțiile ambasadorilor acreditați la Chişinău vor purta cămăși tradiţionale moldoveneşti. Colecţionarii prezenți la eveniment vor relata istoria costumelor şi vor descifra semnificaţia simbolurilor imprimate sau cusute pe acestea.

Pe parcursul zilei, pe scenă vor evolua interpreți autohtoni, colective și ansambluri folclorice. De asemenea, vizitatorii vor avea posibilitatea să participe la ateliere de creaţie, să viziteze târgul de artizanat și să guste din bucate tradiționale.

Sursa: Timpul.md / Publika.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *