Actualitate

Ziua Internaţională a Familiei va fi marcată la nivel municipal

De asemenea, în perioada 15-16 mai vor fi desfăşurate seminare de instruire pentru membrii familiilor aflate în dificultate, iar copiii vor primi cadouri. Despre aceasta, dar şi despre politicile parteneriatelor iniţiate în suportul copiilor şi familiilor, s-a discutat vineri, 13 mai, în cadrul unei mese rotunde organizate de către Direcţie, scrie IPN.

„Familia este celula de bază a societăţii, ea reprezintă o reunire a vârstelor, dar şi un potenţial conflict între generaţie ca instituţie. Familia conferă stabilitate unei societăţi, de aceea este protejată cu legi scrise şi nescrise”, a declarat şefa interimară a Direcţiei, Rodica Terehovschi, în cadrul mesei rotunde.

Reprezentanta Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Anastasia Gruzin, a menţionat că Guvernul Republicii Moldova este orientat spre dezvoltarea unor servicii calitative pentru crearea mediului armonios pentru creşterea şi dezvoltarea copilului în familie.

Autorităţile recunosc că încă mai există un şir de probleme, iar printre ele se numără starea financiară precară a a familiilor cu mulţi copii, dar şi lipsa spaţiului locativ.

Şefa secţiei reintegrare familială şi adopţie din cadrul Direcţiei municipale, Valentina Canariov, a menţionat că drept urmare a acţiunilor de prevenire a separării copiilor de familie, în ultimii ani numărul cazurilor de abandon la naştere este în scădere. Dacă în anul 2001 s-au înregistrat peste 200 de copii abandonaţi, în 2015 s-au înregistrat 15 cazuri. Totodată, numărul copiilor aflaţi în diferite forme de plasament este în continuă descreştere. În ultimii trei ani numărul lor s-a redus în jumătate.

Organizatorii evenimentului au menţionat că actualmente la evidenţa Direcţiei pentru protecţia drepturilor copilului sunt circa 1500 de copii care se află în diferite forme de plasament. 

Sursa: ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *