Actualitate

Ziua Mondială a Sănătății: Diabetul zaharat afectează grav și distruge ireversibil rinichii

În contextul Zilei Mondiale a Sănătăţii, marcată în fiecare an pe data de 7 aprilie şi care în 2016 are genericul „Învinge Diabetul”, specialiştii în nefrologie atenţionează toţi pacienţii diagnosticaţi cu diabet zaharat să monitorizeze funcţia rinichilor, transmite IPN cu referire la specialiştii Centrului de Dializă din Chişinău.

Potrivit acestora, după un număr anumit de ani, diabeticii sunt expuşi riscului de a dezvolta nefropatie diabetică, o afecţiune care evoluează extrem de rapid şi într-un termen record duc la insuficienţă renală cronică în stadiul terminal care presupune includerea persoanei în dializă, procedeu medical de substituţie a funcţiei rinichiului. Din acest moment viaţa pacientului depinde de aparatele de dializă.

„În 2016, fiecare al patrulea pacient nou inclus în dializă este cu diabet zaharat. Deşi nu avem studii care ar reflecta situaţia la acest capitol, am efectuat o analiză şi conform celor mai optimiste date numărul persoanelor care vor beneficia de substituţia artificială a funcţiei renale prin dializă în anul 2020 poate să depăşească plafonul de 400 de persoane. Aceşti pacienţi, diabeticii incluşi în dializă, necesită un tratament mai complex şi au şanse mult mai mici să fie supuşi transplantului renal, cel puţin la noi în ţară”, a menţionat Petru Cepoida, directorul medical al Centrului de Dializă din Chişinău, deschis în cadrul proiectului de Parteneriat Public Privat pentru Servicii de Dializă din Republica Moldova. Actualmente, diabeticii reprezintă cota de 13% din toţi pacienţi dializaţi în Centrul de Dializă, cu o creştere de 3 ori, de la 3-4%, timp de ultimii 3 ani.

Potrivit specialistului, dacă ar exista mai multe programe de prevenire, precum şi de depistare mai precoce a complicaţiilor diabetului zaharat, numărul persoanelor cu nefropatia diabetică nu ar fi atât de mare. Pacienţilor cu diabet zaharat li se recomandă să evalueze cu regularitate, cel puţin anual, funcţia rinichilor (microalbuminurie şi creatinina serică), deoarece mai mult de un sfert din aceştia, inevitabil, peste 10-20 de ani vor dezvolta insuficienţă renală, dacă, bineînţeles, nu vor fi răpuşi de alte complicaţii ale diabetului zaharat. Mortalitatea în cazul diabetului zaharat, potrivit datelor Centrului Naţional de Sănătate Publică, este una alarmant de mare, circa 400 de persoane pe an.

Pentru a minimaliza riscul complicaţiilor, pacientul cu diabet zaharat trebuie să-şi trateze afecţiunea cu o responsabilitate maximă.

„Diabetul zaharat nu este o boală, ci un mod deosebit de viaţă. Pacientul cu diabet zaharat trebuie să cunoască atât de bine maladia sa, exact cum un şofer trebuie să cunoască regulamentul de circulaţie”, a declarat Luminiţa Suviecă, şefa Centrului de Sănătate Publică din mun. Chişinău.

În anul 2014, în Republica Moldova au fost înregistraţi aproximativ 84 mii de persoane cu diabet zaharat, iar în 2020 se prognozează în jur de 130-140 mii de pacienţi afectaţi de această patologie. Creşterea continuă a numărului diabeticilor, care potrivit datelor Ministerului Sănătăţii este aproape 8000 de cazuri noi pe an, presupune şi creşterea continuă a necesităţii de noi locuri de dializă, or cel puţin 20% din diabetici peste o perioadă anumită de la instalarea afecţiunii vor avea nevoie de substituţie a funcţiei rinichilor prin dializă. Pentru ca pacienţii să nu rămână în afara sistemului şi să fie asiguraţi cu servicii de dializă de înaltă calitate, a fost lansat proiectul de Parteneriat Public Privat pentru Servicii de Dializă din Republica Moldova, iar la începutul anului 2016 a fost deschis primul Centru de Dializă din Chişinău, unul din cele mai mari Centre din Europa cu o capacitate de deservire a circa 400 de pacienţi.

Pentru modernizarea sistemului de sănătate şi racordarea actului medical în domeniul serviciilor de dializă la cerinţele de înaltă calitate europene, compania BB-Dializa, în calitate de partener privat şi parte a consorţiului german B.BRAUN & BB-HÄMODIALYSE, a transferat experienţa centrelor de dializă europene şi a aliniat astfel Republica Moldova la ţările cu un serviciu de dializă performant, afirmă specialiştii Centrului de Dializă din Chişinău.

Sursa: ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *