Eveniment

Ziua Naţională a Portului Popular, marcată în premieră în Republica Moldova

Ministrul Culturii Monica Babuc a declarat astăzi la o conferinţă de presă că evenimentul va întruni o serie de expoziții ale costumelor tradiționale din Republica Moldova şi România – adevărate valori din patrimoniul muzeal, dar şi din colecţiile private ale tinerilor colecționari din România, Sebastian Paic și Gabriel Boriceanu.

Costumul tradițional va fi prezentat din mai multe aspecte, care vor evidenţia particularităţile şi frumuseţea portului nostru popular, astfel fiind organizate compartimentele:
– “Costumul TEZAUR”, unde vor fi prezentate costume din colecţia Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală a Moldovei şi a muzeelor din Republica Moldova.

– „Costumul OASPETE”, în cadrul căruia vizitatorii vor putea face cunoștință cu colecțiile private, ce întrunesc costume românești din sec. XVIII-XIX, ale lui Sebastian Paic și Gabriel Boriceanu din România.

– „Costumul MODERNITATE”, ce va reprezenta o expoziție și defileu ale colecțiilor create de designeri autohtoni în stil etnofolcloric.

– „Cufărul NEAMULUI”, unde piese din lăzile de zestre ale unor personalităţi marcante vor fi comentate de către proprietari.

– „Costumul AMBASADOR”, în cadrul căruia ambasadoare şi soţii de ambasadori acreditaţi în Republica Moldova, dar și alte persoane publice, vor purta ii și costume create recent, prezentând portul tradiţional drept un adevărat ambasador al Moldovei în lume.

În această zi, la nivel național vor fi desfășurate activități culturale care vor pune în valoare modelele zonale și locale ale portului popular, bogăția ornamenticii și stilurilor diverse de broderie, semnificația mesajelor vechi incifrate în simbolurile care se regăsesc pe diferitele piese din portul popular.

Activități de amploare vor fi organizate în 21 de raioane ale țării, inclusiv și în UTA Găgăuzia.

Pe întreaga durată a evenimentului vor evolua artişti profesionişti, colective folclorice, oaspeţii având posibilitatea să participe la diverse ateliere de creaţie, inclusiv pentru copii, să viziteze un târg de artizanat, dar şi să savureze diversitatea bucătăriei tradiţionale.

Ziua Portului Popular constituie o pledoarie pentru tradițiile noastre de secole de a purta veșminte tradiționale, care a culminat urmare evenimentelor organizate de Ministerul Culturii în ultimii ani, precum Festivalul Iei, Parada Portului Popular, Gala Portului Popular de Iarnă, manifestările naționale organizate cu prilejul Zilei Independenţii Republicii Moldova din anii 2013-2014, dar și inițiativelor parvenite din partea societății civile de a purta costumul popular la sărbătorile naţionale, cele locale, precum și la sărbătorile de familie.

În ultimul timp se atestă un interes sporit în societatea contemporană față de costumul autentic. Meşterii populari, dar și cei pasionați de costumele tradiționale, confecţionează costume şi descoperă valorile acestuia.

Portul popular a devenit o sursă de inspiraţie pentru artişti şi designeri vestimentari din întreaga lume, este colecţionat şi etalat în expoziţii, spectacole etc., este onorat de cetăţenii din ţară şi peste hotare.

Costumul tradițional, numit şi Port Popular, este marcă a identităţii, simbol care ne reprezintă alături de simbolurile de stat, stemă, drapel, blazoane, fiecare popor păstrând un ansamblu vestimentar propriu, ca unul din cele mai vechi însemne. Cristalizat în spaţiul nostru cultural timp de secole, acesta a fost purtat de toate păturile sociale: nobilime, intelectuali, ţărani. Chiar dacă la sfârșitul secolului al XIX – secolul XX costumul tradiţional a fost înlocuit de vestimentaţie modernă, el este folosit la marile sărbători din cursul anului sau în viaţa cotidiană, ca semn identitar.

Menționăm că, Ziua Portului Popular face parte din Programul național al evenimentelor dedicate celor 25 ani de independență a Republicii Moldova. 

Moldova.org

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Timpul.md şi pe TELEGRAM!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *