Actualitate

Ziua Națională a României sărbătorită cu mult fast în toată țara

Bucureştenii sunt aşteptaţi în Piaţă Constituţiei la defilarea celor 2600 de militari români şi străini, transmisă în direct de PRO TV şi www.ştirileprotv.ro de la ora 11.00

PROGRAMUL PARADEI DE 1 DECEMBRIE ÎN BUCUREŞTI

Bucureştenii dar şi toţi cei aflaţi în trecere prin Capitală sunt invitaţi în Piaţă Constituţiei să participe la paradă naţională. Ar trebui să ştiţi că toate străzile din jurul Casei Poporului sunt închise marţi cel puţin până la ora 16, aşa că nu puteţi să va parcaţi maşinile aici. Poliţiştii de la rutieră vor fi în trafic şi va vor direcţiona pe rute ocolitoare, iar punctele de acces pentru a ajunge în piaţă sunt la intrarea dinspre B-dul Unirii, la intersecţia B-dul Libertăţii cu B-dul Naţiunile Unite sau intrarea dinspre Calea 13 Septembrie.

Peste 2.600 de militari şi specialişti, cu 360 de mijloace tehnice, din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Protecţie şi Pază, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi Poliţia Locală Bucureşti vor participa marţi, 1 Decembrie, începând cu ora 11.00, la Paradă militară ce se va desfăşura cu ocazia Zilei Naţionale a României, în Piaţă Constituţiei din Bucureşti.

Militarilor români li se vor adaugă detaşamente de militari din Bulgaria, Polonia, Republica Moldova, Statele Unite ale Americii şi Turcia. Tot în Bucureşti, la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I, va avea loc începând cu ora 8.00, o ceremonie militară de depuneri de coroane şi jerbe de flori. De asemenea, se vor organiza ceremonii militare şi religioase de depunere de coroane de flori în garnizoanele din ţară unde sunt dislocate mari unităţi şi unităţi militare. Cu ocazia Zilei Naţionale, Drapelul tricolor va fi arborat în toate instituţiile militare din ţară, iar la bordul navelor maritime şi fluviale ale Forţelor Navale se va ridică Marele Pavoaz.

Klaus Iohannis şi Dacian Cioloş, la paradă militară de Ziua Naţională din Bucureşti

Şeful statului va transmite marţi, de la Palatul Cotroceni, de la ora 10,00 un mesaj cu ocazia Zilei Naţionale a României, iar de la ora 11,00 va participa la paradă militară din Piaţă Constituţiei. Tot marţi, preşedintele Iohannis are o videoconferinţă cu militari români aflaţi în teatrele de operaţii, iar apoi va participa la ceremoniile de înaintare în grad a unor ofiţeri şi de decorare a unor membri ai Academiei Române, a postului Radio France Internaţionale România, precum şi a reprezentanţilor Agenţiei Spaţiale Române.

Mesajele soldaţilor români din Irak şi Afganistan

Soldaţii din Irak şi Afganistan le-au transmis românilor primele mesaje de 1 decembrie

La Albă Iulia se pregăteşte de friptură, iar la Iaşi este aşteptat cântăreţul James Arthur

Cei peste 1000 de militari din capitală Marii Uniri au continuat şi luni repetiţiile pentru paradă naţională, iar bucătării au încins cuptoarele, pentru masă populară de mâine, la care sunt aşteptaţi peste 20.000 de oameni. Pe lângă friptură cu mirodenii, autoritatiile au mai asigurat cu 880 de pâini şi peste 1000 de litri de vin. Pachetele vor fi împărţite în patru puncte aglomerate din oraş.La Iaşi municipalitatea le-a pregătit oamenilor şi un concert deosebit.

Festivităţile oficiale dedicate Zilei Naţionale a României au debutat luni la Albă Iulia, în prezenţa a sute de persoane, prin arborarea Drapelului Naţional pe catargul din Piaţă Tricolorului, după ce anterior a fost sfinţit de un sobor de preoţi în Catedrala Reîntregirii. La ceremonia care marchează debutul oficial al manifestărilor organizate cu prilejul Zilei de 1 Decembrie au asistat, alături de oficialităţi judeţene şi locale, sute de localnici, dar şi turişti veniţi special la Albă Iulia pentru a petrece în Oraşul Marii Uniri Ziua Naţională a României.

Celor care vin la Albă Iulia de Ziua Naţională a României, primarul Mircea Hava le transmite “să fie români în fiecare zi şi să ţină la Ţară”. În ceea ce priveşte oficialităţile centrale, edilul a spus că nu au fost trimise invitaţii scrise şi că îi aşteaptă la Albă Iulia pe toţi cei care doresc să vină. “Cel mai de marca invitat este poporul român, sunt oamenii care vin fără invitaţii scrise. Nu am trimis invitaţii scrise, aşteptăm pe cine doreşte să vină să vină să ne bucurăm împreună”, a declarat, pentru AGERPRES, primarul municipiului Albă Iulia.

Mircea Hava a mai spus că, pentru el, Ziua Naţională este în fiecare zi, chiar dacă, poate, a opinat edilul, pentru unii sună fals. “Nu trebuie să te simţi neapărat român într-o zi. Trebuie să te simţi în 365 de zile din timpul anului şi în timpul ăla să arăţi că eşti român prin ceea ce faci, cum te manifeşti, cum ţii la ţară ta, ceea ce faci pentru ţară şi pentru semenii tăi”, a afirmat primarul din Albă Iulia.

Manifestările dedicate Zilei Naţionale au cuprins luni şi o serie de acţiuni desfăşurate în cadrul evenimentului intitulat “Festival de România”. Astfel, sute de copii şi tineri, membri ai unor ansambluri folclorice, au participat la o paradă a portului popular, intitulată “Ambasadorii Unirii”, desfăşurată pe traseul Bulevardul Transilvaniei – Sala Unirii.

Tot luni sunt programate o serie de vernisaje, fie de fotografie, fie de artă, precum şi un spectacol folcloric, “Decembrie – Columna a Unirii”, şi un concert susţinut de Corală Armonia la Catedrala Româno-Catolică Sfântul Mihail. Festivităţile vor debuta marţi, în 1 Decembrie, prin depuneri de coroane şi jerbe de flori la statuile lui Ionel Brătianu, Iuliu Maniu şi Mihai Viteazul şi la busturile Regilor Ferdinand şi Maria. Că în fiecare an, nu va lipsi momentul primirii soliilor din cetăţile de scaun, pe terasă Sălii Unirii, şi, pentru al doilea an consecutiv, sosirea ştafetelor militare.

Mii de oameni sunt aşteptaţi la cea mai impresionantă paradă desfăşurată la Albă Iulia în ultimul sfert de secol, la care vor participa peste 1.200 de militari, cu 60 de mijloace tehnice, inclusiv aeriene dacă vremea va fi favorabilă, din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne şi Serviciul Român de Informaţii. De altfel, sute de oameni au asistat şi duminică şi luni la repetiţiile pentru paradă desfăşurate pe Bulevardul 1 Decembrie 1918. De Ziua Naţională nu va lipsi tradiţionalul spectacol focloric, intitulat “Cant şi suflet românesc”, un alt concert fiind cel susţinut de trupa Voltaj “Din toată inima pentru România”.

Festivităţile se vor încheia cu un spectacol de lasere, autorităţile renunţând în acest an la focul de artificii din respect pentru victimele incendiului din clubul Colectiv. Bugetul alocat manifestărilor organizate la Albă Iulia la împlinirea a 97 de ani de la Marea Unire din 1918 se ridică la peste 450.000 de lei, din care în jur de 150.000 de lei bani proveniţi din sponsorizări, iar restul de la Consiliul Local şi Consiliul Judeţean Albă, Guvernul nealocand bani pentru aceste festivităţi, a precizat purtătorul de cuvânt al Primăriei, Mihai Coser.

sursa: protv.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *