Ziua Națională a Vinului: Un spectacol care reînvie legenda
În zilele de 4 şi 5 octombrie, centrul capitalei va găzdui una dintre cele mai frumoase sărbători naționale, unde reprezentanții sectorului vitivinicol al Republicii Moldova, alături de oaspeții din țară și de peste hotare, vor celebra produsul nostru național, Vinul Moldovei.
În premieră pentru ţara noastră, cea de-a 13-a ediţie a Zilei Naționale a Vinului este prezentată sub brandul unic de ţară „Vinul Moldovei. O Legendă Vie”.
Evenimentul are loc în contextul în care industria vitivinicolă a fost marcat de embargoul de Federația Rusă, ceea ce a determinat producătorii să se reorienteze spre noi piețe și să încurajeze cumpărătorii din țară să consume corect un vin de calitate. Din acest motiv, organizatorii Zilei Naționale a Vinului vor pune accent pe activități cultural-cognitive, care îi vor face pe moldoveni să se mândrească de acest produs național. Vom descoperi legenda lui prezentată în showuri tematice şi concerte. În deschiderea sărbătorii, pe scenă vor urca legende vii ale muzicii populare, iar show-ul de seară va fi animat de legendele muzicii contemporane: Zdob şi Zdub, Alex Calancea Band, Nelly Ciobanu, Natalia Barbu şi mulţi alții.
Programul include de asemenea concursuri (rostogolirea butoiului, cel mai bun toast, dansul pe butoi, cântece și proverbe despre vin), show de lumini, duelul fanfarelor, Hora Mare etc. PMAN va fi împărțită în zone:
Zona meșteșugarilor – amenajată ca o curte tradițională țărănească, va găzdui meșterii populari. Aceștia își vor expune lucrările cu motive inspirate din struguri, vin, vie, tradiții, dar și vor oferi vizitatorilor master-classuri de meșteșuguri tematice: facerea poloboacelor, olărit, împletit din nuiele etc.
Zona de creație – timp de două zile pictori moldoveni apreciați în țară și peste hotare vor picta patru sticle gigantice de vin, prezentând patru viziuni artistice distincte asupra tradițiilor moldovenești de vinificație.
Zona gustului – personalități din cultură, politică, showbiz vor fi invitate să-și demonstreze aptitudinile culinare, iar vizitatorii – să guste din bucatele tradiționale și vinurile autohtone.
Zona educațională – vizitatorii vor asista la toate etapele procesului de preparare a vinului, vor învăța arta de a degusta și a consuma vinurile de calitate în cadrul Şcolii Vinului
Organizatorii vor promova consumul corect de vin cu pahare din sticlă cu picior și se va renunța la vânzarea vinului tânăr tulburel, acordându-se prioritate vinului îmbuteliat de calitate.
În acest an, Ziua Naţională a Vinului este organizată de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Oficiul Național al Viei și Vinului, Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Vin, cu susţinerea proiectului USAID CEED II. Toate cheltuielile sunt suportate de către ONVV din Fondul Viei şi al Vinului, donatori şi sponsori.
I.M.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!