Social

Ziua Suveranității // Igor Grosu: „Acum 33 de ani, poporul nostru și-a declarat dorința de a fi liber să-și decidă propriul viitor și a schimbat pentru totdeauna destinul republicii”

Pe 23 iunie 1990, la Chișinău era semnată Declarația de Suveranitate, document care a stat la baza elaborării Constituției Republicii Moldova.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a început ședința în plen de astăzi a Legislativului cu un mesaj dedicat acestei zile, amintind că, simbolic, acum un an, în aceeași zi, Republica Moldova a devenit stat-candidat pentru aderare la UE, transmite Ziarul Național.

„Astăzi sărbătorim Ziua Suveranității, ziua în care, acum 33 de ani, poporul nostru și-a declarat dorința de a fi liber să-și decidă propriul viitor și a schimbat pentru totdeauna destinul republicii. Datorită acestei decizii curajoase, astăzi putem să ne croim viitorul nostru european. În mod simbolic, tot astăzi se împlinește un an de când R. Moldova a devenit țară-candidat pentru aderarea la UE, proiectul nostru de țară, așa cum suveranitatea și independența au fost proiectul de țară al înaintașilor noștri. Vom continua ferm pe această cale, pentru că anume drumul spre UE ne aduce cele mai multe roade și transformări sistemice în republică”, a declarat spicherul Igor Grosu.

Menționăm că, pe 23 iunie 1990, la prima sesiune a Sovietului Suprem al Republicii Sovietice Socialiste (RSS) Moldova a fost adoptată Declarația de Suveranitate, document care supremația legilor în RSS Moldova și prevedea dreptul suveran de a ține relații diplomatice cu alte țări. Ulterior, documentul a stat la baza elaborării Constituției, Legea Supremă a Republicii Moldova.

În textul Declarației se menționează că „suveranitatea este exercitată în interesul întregului popor de către organul reprezentativ suprem al puterii de stat a republicii. Nicio parte a poporului, niciun grup de cetăţeni, niciun partid politic sau o organizaţie obştească, nicio altă formaţiune, nicio persoană particulară nu poate să-şi asume dreptul de a exercita suveranitatea”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. Acum 33 de ani a fost un Grigore Vieru, care stia ce vrea, care stia sa le vorbeasca maselor. Dar nici atunci moldovenii nu stiau ca sunt romani, ei credeau ca sunt adusi de extraterestri. Vii tu acum cu Igor Grosu sa faci ce ? Lepadaturilor !

  2. Jeguri maldaivăniste, asta sunt „paliticienii” RM in integrum. Niște ordinari profitori ce nu vor cu niciun chip să-și piardă „foncțiile” și privilegiile pe care și le autoacordă în bantustanul pobedisto-bolșeviko-molotovenist. Cei ce au pornit, la îndemnul popular, mișcarea de eliberare și de renaștere națională în niciun caz nu voiau pobedistanul lor, ei voiau ReÎntregirea cu neamul din care au fost smulși de imperiul roșu al răului. Doina și Ion, fie în veci pomenite numele în neamul românesc, cântau spre trezirea maselor:
    „Străine pofte ne-au răpit
    Când via dulce, când ogorul,
    Dar nimeni nu a izbutit
    Din piept să smulgă Tricolorul.

    Fusese vremea mult prea cruntă
    Şi-atât ne-a ars de dânsul dorul,
    Că azi ne strângem şi la nuntă
    Şi la botez cu Tricolorul.

    Trei culori şi-o singură iubire
    Românească,
    Trei culori şi-o singură vorbire
    Românească!
    Trei culori şi-o singură credinţă
    Românească,
    Trei culori şi-o singură fiinţă
    Românească!”
    Ați priceput pobediștilor??? O singură ființă Românească!!! Nu mUE, nu kkt cu apă rece cerșit la tot occidentul colectiv…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *