Ultima oră

(ZVONURI) Butmalai părăsește PLDM și aderă la partidul lui Mocanu-Țopa?

Nu e un secret pentru nimeni că Butmalai se află în relații strânse cu Țopii, iar aceste relații cu siguranță au o latură financiară importantă, așa se explică și nenumăratele drumuri ale lui în Germania și prin alte țări, destinații comune cu ale unor pseud-analiști de la noi, pe care îi putem vedea seară de seară la Jurnal TV, sau la ce a mai rămas din fosta televiziune, împreună cu Sergiu Mocanu pe post de prezentatori, realizatori de emisiuni, analiști, scrie Corneliu Gandrabur pe voxpublika.

Știrea despre plecarea lui Butmalai din PLDM circulă deja intens printre jurnaliști și mi-a fost confirmată de surse de încredere din PLDM. Chiar ieri vorbeam cu cineva din PLDM care îmi spunea că știrea că Butmalai s-a înțeles cu Țopii și urmează să părăsească partidul a ajuns și la urechile conducerii liberal-democrate, numai că de această dată, Vlad Filat nu mai intenționează să cedeze șantajului lui Butmalai, așa cum a făcut-o de atâtea ori și e gata să-l lase să plece.

Cei din PLDM nu sunt însă pregătiți să accepte și jocul pervers pe care Butmalai și frații Țopa îl pregătesc. Mai scurt, Butmalai are sarcina de la Țopi să stârnească un conflict în interiorul PLDM, mai precis o ceartă cu Filat, după care acesta să-l dea afară din partid și el să plece ca un “erou”, direct în antimafia lui Mocanu, victimizându-se acolo că a fost victima înțelegerii dintre Filat și Plahoniuc, ca acesta din urmă i-ar fi cerut lui Filat să-l înlăture și alte bazaconii de genul ăsta. Un scenariu, ca să fiu sincer, demn de o minte slabă de polițist din Cahul, care nu a reușit însă să-l păcălească pe Filat, iar acesta e decis să-l lase să plece, mai notează Gaqndrabur.

Pentru Butmalai însă plecarea nu este atât de ușoară pe cât o văd patronii lui, fugarii. Pentru el înseamnă să piardă mai multe “businessuri” importante, pe care le creștea folosindu-se de PLDM. Nu trebuie să uităm că Butmalai este cel care face jocurile în Cahul și nu doar, ca are un terminal vamal acolo, care îi aduce o grămadă de bani, dar de care în mod suspect instituțiile statului nu au voie sa se atingă, se mai știe că sunt mai mulți oameni numiți în funcții la presiunile făcute de el în PLDM, numiri pentru care se spune că a încasat sume frumușele. Sunt multe lucruri care se spun despre acest Butmalai, dar nu am auzit vreun lucru bun vreodată, iar dăcă ne uităm la activitatea lui parlamentară, ne lămurim repede de ce se ascunde el după protecția mandatului de deputat.

Lui Butmalai i s-au făcut multe concesii doar ca sa nu plece din PLDM, iar el știe foarte bine asta și a știut să profite maxim de situație de fiecare dată. Acum însă, cei care îl finanțează pe Butmalai, frații Țopa, au decis să-l scoată din PLDM și să-l bage în partidul lor, Mișcarea Antimafie, condusă de Sergiu Mocanu. De ce Țopii au decis să-l retragă pe Butmalai din PLDM? E foarte simplu, rolul lui Butmalai era bun atâta timp cât putea să crească la maxim conflictul dintre Filat și Plahotniuc. Butmalai a fost unul dintre personajele cheie în generarea și întreținerea acestui conflict, el a reușit să mai convingă câțiva deputați din PLDM să-l ajute, pe Cimbriciuc, de exemplu. Din acest punct de vedere, Butmalai și-a făcut pe deplin datoria față de Țopi. De ce au avut nevoie Topii de un personaj ca Butmalai? Evident ca nu au avut nevoie de acest personaj, ci de poziția pe care acesta o avea în PLDM, un partid care avea credibilitate foarte mare, care putea fi bine utilizat pentru ca Țopii să-ți pună planurile în aplicare.

Azi, însă, când relația dintre PLDM și PDM a intrat într-o nouă fază, în care ea este strâns legată de funcționarea Coaliției de Guvernare și când Țopii înțeleg că șansele lor de a încerca să folosească PLDM pentru a genera o noua criză politică în alianță sunt zero, ei încearcă să mizeze totul pe partidul creat de ei, Mișcarea Antimafie, să-l ducă și pe Butmalai acolo, iar acesta, împreună cu Mocanu, folosind la maxim Jurnal TV, să încerce să obțină un scor electoral care să-i ajute să acceadă în Parlament. Un plan care pare mai degrabă o reacție disperată, decât o gândire prea strategică.

Zilele trecute Burmalai a făcut câteva declarații cu aluzii urâte la adresa lui Filat și Leancă, i-a atacat după ultima ședință a Parlamentului. Unii se întrebau ce s-a întâmplat cu Butmalai, dar răspunsul e evident, Butmalai încearcă să-și provoace “plecarea” din PLDM, să găsească un motiv ca să poată pleca victimizându-se, atacându-l dur pe Filat sau, ceea ce pare că și-a dorit cel mai mult, să fie exclus din PLDM, acest lucru i-ar fi dat și mai multe motive să se victimizeze. Ceea ce n-au înțeles însă acești “mari” strategi aflați în exil în Germania, este că PLDM se descurcă foarte bine și fără votul lui Butmalai și nu are motive să cedeze în fața noului șantaj al acestuia. Eu, sa fiu în locul lui Filat, l-aș fi scos cu șuturi în fund din fracțiune, după ce aș fi aflat cu ce se ocupă. Butmalai este o piatră de gâtul PLDM, el nu doar că are o imagine negativă, dar este și un factor de destabilizare în interiorul partidului.

Iată așadar, dragi prieteni, cum se face politica la noi, iată cum se luptă cu mafia, iată cât de goi sunt politicienii noștri și cum se deconspiră singuri și ne arată ale cui marionete sunt. În opinia unor ca Butmalai și Țopii, noi ar trebui acum să stăm cuminți în fața televizoarelor și să ne pregătim să aplaudăm “marea” lor lovitură politică. Nu-l bănuiam pe Butmalai de prea mult caracter și inteligență, n-am nici o așteptare bună de la el, dar mă aștept ca într-o zi noi, moldovenii, care privim spectacolul ăsta grotesc, să nu mai fim luați de proști.

Scheme de genul ăsta nu fac decât să arate cât de puternic e banul în politică, cât de ușor se vând și se cumpără unii deputați la noi, cât de puțin trebuie să-i credem când îi vedem pe la televizoare cum se luptă cu mafia și corupția, cât de important este să vedem mai întâi cine este în spatele lor, cine este păpușarul lor, ca să folosesc un termen la modă. Butmalai este doar un exemplu despre cât de mizerabilă e politica la noi și despre cât de naivi suntem noi când votăm astfel de oameni ca să meargă în Parlament și să ne reprezinte interesele, iar ei se vând ca niște vite la primul colț și fac ceva pe votul nostru.

P.S. Dacă aș fi în locul Țopilor și al lui Butmalai, aș schimba planul, deja a aflat prea multă lume de “marea” lor schema. Dar bine că nu sunt în locul lor!

Autor: Corneliu Gandrabur
Sursa: vox.publika.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *