CSI / Rusia

Zvonuri care rezonează. A devenit Putin ținta unei operațiuni tip „Bumerangul negru”?

Ați auzit ultimele noutăți despre Zelenski? Că, pe fondul eșecurilor militare și al problemelor politice tot mai mari, președintele ucrainean pregătește o fugă grabnică către un refugiu străin? – se întreabă Edward Lucas într-un editorial CEPA.

<< Nu, nici eu. În zilele de după atacul Rusiei, pe rețelele de socializare au circulat într-adevăr zvonuri potrivit cărora Volodimir Zelenski s-ar afla într-un buncăr din Varșovia, în loc să conducă rezistența țării de la sediul său. Dar aceste povești erau prea puțin plauzibile pentru a avea succes. Zelenski se afla în mod evident la Kiev. În schimb, se crede pe scară largă că el a răspuns: „Nu am nevoie de o plimbare, am nevoie de muniție”, atunci când administrația Statelor Unite i-a oferit o evacuare de urgență. Este posibil ca acest lucru să nu fie 100% exact, dar sună atât de adevărat încât este repetat cu ușurință.

În timp ce reputația lui Zelenski este antiglonț, aderența lui Vladimir Putin la putere pare șubredă. Poveștile despre acest fapt câștigă și ele un public receptiv. Cea mai recentă se referă la presupusa „Operațiune Arca lui Noe”, în cadrul căreia liderul rus va scăpa de o lovitură de stat fiind dus în siguranță probabil în America de Sud. Sursa este Abbas Gallîamov, un fost redactor de discursuri de la Kremlin care trăiește acum în Israel. Postarea sa pe Telegram oferă câteva detalii tentante: China a fost prima alegere, dar autoritățile de la Beijing nu au arătat prea mult entuziasm. Venezuela este acum destinația preferată, iar Igor Secin, șeful companiei petroliere de stat Rosneft (care are legături strânse cu regimul venezuelean), se ocupă de aranjamente. Un alt canal Telegram, General SVR, care pretinde că este opera unor persoane disidente din interiorul serviciului de informații externe al Rusiei, a produs o serie de detalii scatologice intime despre presupusa sănătate bolnavă a liderului rus.

Nu am nicio idee dacă toate acestea sunt adevărate. Ceea ce știm este că Putin și-a redus aparițiile publice, anulând conferința de presă anuală și meciul de hochei pe gheață de sfârșit de an și amânându-și discursul despre starea națiunii. Scurte imagini ale unei întâlniri cu generalii, care ar fi avut loc vineri, au fost încărcate târziu și nu conțineau detalii care ar fi putut identifica timpul real și locația. În acest context, zvonurile privind slăbiciunea sa fizică și politică par pe deplin plauzibile.

Sursele pot fi persoane din interior îngrijorate sau farsori răutăcioși. Dar eu cred că simt mâna fantomatică a lui Sefton Delmer. Aproape uitat în Marea Britanie modernă, Delmer a fost creierul emisiunilor noastre de radio de „propagandă neagră” către Germania nazistă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Geniul său a fost acela de a înființa stații care transmiteau propagandă hitleristă cu aromă autentică, presărată cu fragmente devastatoare de dezinformare care subliniau subtil atrocitățile naziste, exagerau amploarea mișcării de rezistență și făceau publice eșecurile reale sau inventate de pe câmpul de luptă.

Cărțile lui Delmer sunt de mult timp epuizate. Oricine este în căutarea unui cadou de sezon ar trebui să achiziționeze un exemplar din „Boomerangul negru”, disponibil în prezent la prețul de 200 de lire sterline/250 de dolari/230 de euro. Dar nu aș fi deloc surprins dacă ucrainenii sau prietenii lor ar aplica artele sale întunecate, răspândind informații care par să vină din inima sistemului Putin. Anonimatul aplicației de mesagerie Telegram o face deosebit de utilă în acest sens. Este destul de plauzibil ca ofițerii SVR vicleni și duri să fie pe deplin conștienți de efectele dezastruoase ale politicii lui Putin. În mod similar, este destul de probabil ca personalul FSB să fie îngrijorat de stabilitatea internă a țării, deoarece nepopularitatea războiului mușcă adânc în opinia publică. Mai presus de toate, criticii militari pot vedea dezastrul de pe câmpul de luptă însemnând condamnarea integrității forțelor armate. Toți au motive întemeiate pentru a-și face cunoscute opiniile și puține motive să se teamă de consecințe.

Iar acest lucru creează o oportunitate pentru succesorii lui Delmer. Chiar și materialul inventat care se potrivește cu aceste opinii va fi crezut – și poate crea exact consternarea pe care pretinde că o reflectă.>>

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *