EVZ: Transnistria, ţara în care bunăstarea merge cu tancul
Un loc unde istoria a încremenit parcă înainte de căderea URSS şi unde imaginea politică a comunismului se îmbină în mod natural cu economia capitalistă.
Locuitorii Transnistriei, prinşi de istorie într-o fâşie de pământ dintre Republica Moldova şi Ucraina, au trei limbi de stat – rusă, moldovenească (în scris, cu grafie chirilică) şi ucraineană, şi propria lor valută – rubla transnistreană.
Statuia generalului rus, Aleksandr Suvorov
Nistrul şi o mică plajă unde se bronzează locuitorii or. Tiraspol
De la declararea independenţei şi până în prezent, Transnistria are un singur preşedinte, Igor Smirnov, ales în 1991 şi reales ulterior de trei ori. Toate cele nouă partide politice sunt de stânga, iar amintirea războiului cu Moldova, care a avut loc între 1990-1992, este prezentă în continuare. Aerul militar al forţelor de menţinere a păcii transpare prin tancurile de la graniţă, dar şi printr-un număr mai mare al poliţiştilor şi militarilor decât suntem obişnuiţi.
Monumentul unui tanc sovietic
Oraşul Tiraspol, capitala autodeclaratei Republici Moldoveneşti Nistrene (RMN), are circa 158.000 de locuitori. Este un oraş în care sărbătorile naţionale sunt marcate, ca acum peste 20 de ani, cu pionieri şi parade şi unde monumentul lui Lenin domneşte nestingherit în faţa Parlamentului.
Sediul Sovietului Suprem de la Tiraspol
Cu toate acestea, este un loc unde supermarketurile înfloresc, găseşti de toate în magazine – multe dintre alimente şi băuturi chiar mai ieftine decât cele comercializate în Moldova. Mai mult, maşinile scumpe marca Lexus sau Infiniti nu sunt nici pe departe o raritate.
Sursa: EVZ.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!