ActualitateEconomie

Datoria publică a Republicii Moldova în creștere alarmantă. Cine plătește şi până când?

În ultimii patru ani, Republica Moldova a înregistrat o creștere semnificativă a datoriei publice, atingând niveluri record. La sfârșitul anului 2023, datoria publică totală ajunsese la 101,5 miliarde lei (aproximativ 5,7 miliarde USD), ceea ce reprezenta 32% din PIB. În doar șase luni, până în iunie 2024, aceasta a continuat să crească, depășind 107 miliarde lei.

Această evoluție este determinată în principal de împrumuturile externe contractate de guvern pentru a susține economia afectată de crize multiple, inclusiv aşa-zisa pandemie, criza energetică și impactul războiului din Ucraina.

Conform datelor oficiale, cea mai mare parte a datoriei externe a Republicii Moldova a fost făcută la instituții financiare internaționale, printre care:

• Fondul Monetar Internațional (FMI): 1,02 miliarde USD (29,2% din totalul datoriei externe)

• Asociația Internațională de Dezvoltare (AID): 793 milioane USD (22,6%)

• Banca Europeană de Investiții (BEI): 405 milioane USD (11,5%)

• Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD): 294 milioane USD

• Uniunea Europeană: 291 milioane USD

• Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD): 257 milioane USD

Aceste împrumuturi au fost folosite de guvern pentru supraviețuirea populației, oarecare modernizare a infrastructurii și compensarea deficitului bugetar.

Colac peste pupăză, zilele acestea Banca Mondială mai oferă peste 100 de milioane de dolari împrumut pentru sprijinirea dezvoltării economiei și a tranziției climatice din Rep. Moldova. Fix ce le lipsea cetățenilor Rep. Moldova! 

Banii sunt destinați realizării Programului „Operațiunea Politica de Dezvoltare pentru Sprijinirea Oportunităților Economice și a Tranziției Climatice”, care prevede finanțare de 105,7 milioane de dolari. 50 de milioane de dolari vor fi acordați sub formă de împrumut de Asociația Internațională pentru Dezvoltare și vor fi oferiți într-o singură tranșă.

„O altă parte din suma împrumutului, în valoare de 40 de milioane de euro, va fi acordată de Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Maturitatea împrumutului va fi de cel mult 30 de ani, inclusiv perioada de grație de 5 ani. Totodată, Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Asociația Internațională pentru Dezvoltare vor acorda un grant de 7,7 milioane de dolari pentru realizarea Programului M-GROW”,se arată într-un comunicat al legislativului. 

Aşadar, românii basarabeni au fost îndatorați de autoritățile de la Chişinău pentru zeci de ani de acum înainte, plata pentru aceste împrumuturi probabil urmând a cădea şi în sarcina copiilor copiilor noştri.

Halal eficiență guvernamentală!


1 comentariu

  1. Pai daca vin bani de ce nu faceți irigații și împăduriri , că asta ar Însemna tranziția climatica ? Doar n-o să cultivați banane și curmale .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *