La Bălţi a fost deschisă Aleea Clasicilor Culturii Naţionale
La sărbătoarea de inaugurare au fost prezente mai multe personalităţi ale vieţii spirituale – Gheorghe Postică, viceministrul Culturii, Mihai Cimpoi, preşedintele Uniunii Scriitorilor din R. Moldova, un sobor de preoţi de la Catedrala „Sf. Nicolae” din municipiul Bălţi, aleşi locali, profesori, oameni de afaceri, copii, dar şi fiul marelui poet Grigore Vieru, Călin Vieru, deputat PLDM, formaţiune care a pus umărul la realizarea acestei idei. Oaspeţii au vorbit despre viaţa şi activitatea celor trei clasici ai literaturii naţionale româneşti. La eveniment au fost prezenţi şi actorii Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” din Bălţi. Actorii au recitat fragmente din operele lui Eminescu, Creangă şi Vieru. La deschiderea Aleii, panglica a fost tăiată de primarul de Bălţi, Vasile Panciuc, şi de viceministrul Gheorghe Postică.
Mulţi dintre vorbitori au menţionat că Aleea Clasicilor din Bălţi este cea mai reuşită dintre cele trei existente în R. Moldova, inclusiv la Chişinău şi Soroca. Ideea de a crea în capitala de nord a republicii o astfel de alee a fost lansată încă în anul 1980. Au fost selectate mai multe terenuri unde să fie amplasată, la început propunându-se locul din faţa Bibliotecii pentru copii „Ion Creangă”, dar, din cauza insuficienţei de mijloace, această idee a fost abandonată.
Chiar de la începutul anului 2010, s-a revenit la problemă. A fost anunţat un concurs de proiecte la care au fost prezentate patru variante de Aleea Clasicilor la Bălţi. La 24 februarie s-a aflat rezultatul concursului, proiectul nominalizat fiind susţinut şi de Consiliul municipal Bălţi. Coautorii proiectului sunt arhitecţii Boris Griţunic, arhitect-şef al Primăriei Bălţi, Ion Macovschi, specialist principal, Secţia arhitectură a Primăriei Bălţi şi Anatol Cecan. Sunt aceştia nişte entuziaşti, care au proiectat gratuit acest deosebit de frumos ansamblu. La realizarea acestui monument şi-au dat concursul 28 de persoane fizice şi juridice, care au susţinut financiar cu 96 mii de lei amenajarea aleii, dar pentru finalizarea operei – împreună cu busturi, postamente – au fost cheltuiţi 550 de mii de lei. Pentru a stimula investitorii din Bălţi, s-a decis să fie încrustate, pe părţile laterale ale postamentelor, numele principalilor donatori – Boris Marcoci, Vasile Herbic şi Tudor Ciobanu.
O frumuseţe inedită prezintă şi colonada din centrul Aleii, pe care este scris un vers din faimoasa baladă „Mioriţa” – „Pe un picior de plai…”. Ea va servi ca avanscenă pentru viitoarele sărbători literare şi culturale din municipiul Bălţi. Construcţia colonadei a fost posibilă graţie investiţiei făcute de Galina Iepure.
Ministerul Culturii a decernat diplome de onoare celor şapte persoane care au contribuit în mod substanţial la realizarea acestui proiect: Galina Iepure, Boris Griţunic, Ion Macovschi, Anatol Cecan, Boris Marcoci, Vasile Herbic şi Tudor Ciobanu.
Pe Aleea Clasicilor din Bălţi vor fi prezente busturile a 15 mari scriitori români. Pe postamente, alături de numele finanţatorilor, este incrustat şi numele sculptorului ieşean Gheorghe Gheorghiţă, autorul celor trei sculpturi. Degrabă, Aleea va fi completată cu bustul cântăreţului limbii române Alexie Mateevici. Dacă la Bălţi se va da dovadă în continuare de înţelegere şi perseverenţă, Aleea Clasicilor va deveni cartea de vizită a capitalei de nord a republicii.
Noe Rotaru,
municipiul Bălţi
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!