La ULIM a fost inaugurat Centrul Internaţional de Promovare a Asistenţei Sociale
Evenimentul s-a produs sâmbătă, 15 iunie, şi a beneficiat de prezenţa unor experţi/profesori din SUA, între care dr. Jami Curley (St. Louis University); dr. Selena Rodgers (York College, CUNY); dr. Priscilla Giblson (University of Minnesota); dr. Vadim Moldovan (York College, CUNY). Alături de oaspeţii de peste ocean s-au aflat reprezentanţi ai patru universități din R. Moldova – (UPS „Ion Creangă”, USM, ULIM și Universitatea „Al. Russo” din Bălți – membri ai Consorțiumului Interuniversitar în domeniul Asistenței Sociale Profesioniste. A fost prezentă printre cadrele didactice şi a rostit un discurs ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Valentina Buliga. La fel, la eveniment au participat funcţionari de la Ministerul Educației, Ministerul Sănătății, asistenţi sociali, reprezentanţi ai societăţii civile etc.
Protecţia socială: un nou unghi de abordare
Conferința s-a axat pe prezentarea proiectului „Casa Mare”, în baza căruia a fost inaugurat Centrul Internaţional pentru promovarea Asistenţei Sociale în ţările cu economie în tranziţie. Proiectul ca atare a apărut la mijlocul anilor 2000, graţie iniţiativei unui grup de profesori americani de la Colegiul York al City University din New York, care au activat în R. Moldova. În vara anului 2012, relaţiile cu colegii lor din R. Moldova s-au extins prin includerea ULIM în acest proiect şi au culminat cu o scoală de vară de succes la Chişinău, în cadrul căreia studenţii de la CUNY, ULIM şi alte universităţi din R. Moldova au audiat prelegeri, au făcut stagieri şi cercetări. Din start, proiectul a fost sprijinit de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii. Se pare că funcţionarii din ministere au înţeles că problemele sociale, tipice societăţilor cu economie în tranziţie, au nevoie de soluţii adecvate, iar cele legate de protecţia socială necesită o abordare nouă. De aici şi suportul acordat de cele trei ministere, care au văzut în acest proiect o posibilitate de a dezvolta şi implementa un model nou de profesionalizare a asistenţei sociale, în deplin acord cu standardele internaţionale în domeniu, cu necesităţile locale, dar şi cu tendinţele globale.
Studii de masterat pentru experţii sociali
În cadrul conferinţei, Victoria Gonţa, şefa Catedrei de sociologie şi asistenţă socială, a făcut o prezentare a curriculei programei de masterat „Studii avansate în asistența Socială și Expertiza Socială”, care urmează să fie studiat la ULIM, şi care este un model de promovare a Asistenței Sociale Avansate în țările dezvoltate ce poate fi adaptat la Republica Moldova. Potrivit ei, necesitatea elaborării unui astfel de program este dictată de un șir de probleme sociale, ce caracterizează situația actuală din R. Moldova. La moment, ne confruntăm cu probleme sociale complexe (la nivel messo şi macrosocial) ce necesită o intervenţie promptă şi calitativă la nivel de experţi sociali, care nu-şi găsesc rezolvare din motivul insuficienţei resurselor umane pregătite la acest nivel. Multe dintre necesităţile sociale ale populației poartă un caracter global, iar rezolvarea are nevoie de specialiști – experți, instruiți la nivel internațional, cu calificarea respectivă și corespunzătoare standardelor internaționale. Este nevoie de o actualizare profesională a specialistului de la „asistent social” la un titlu care să reflecte standardele globale de asistență socială și acesta ar putea fi cel de „expert social”.
Problemele sociale – pe agenda Centrului
În discursul său, Ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Valentina Buliga, a salutat inaugurarea Centrului, precum şi lansarea programului de masterat „Studii avansate în asistența Socială și Expertiza Socială”. Potrivit ministrului, prin aceste acţiuni va fi continuată reformarea societăţii moldoveneşti după modelul european. Şi alţi vorbitori au subliniat rolul tot mai evident al asistentului social în societatea contemporană, marcată de problemele tranziţiei. Şefa Catedrei de sociologie şi asistenţă socială, Victoria Gonţa, coordonatorul local al proiectului „Casa Mare”, este de părerea că imaginea asistenței sociale în R. Moldova nu este adecvată rolului și funcțiilor pe care aceasta le are în toată lumea și chiar la noi în țară, asistentul social fiind asociat mai degrabă cu ajutorul social pe care acesta poate să-l ofere. Lucrurile ar putea fi schimbate radical în R. Moldova, dacă am reuși să promovăm o asistență socială calitativ nouă, bazată pe standarde internaționale de calitate, având la dispoziție specialiști pregătiți la acest nivel. Drept instrument și soluție pentru asemenea obiectiv, Victoria Gonța propune introducerea în Nomenclatorul Profesiilor a expertului social. „Acest fapt ar conduce la valorificarea asistenţei sociale”, spune Victoria Gonţa. Ideea a fost susţinută şi de decanul Facultăţii de Psihologie şi Asistenţă Socială, Svetlana Rusnac. Potrivit ei, experţii sociali vor fi mai pregătiţi să facă faţă provocărilor societăţii moderne, la care nu întotdeauna găsesc răspuns asistenţii sociali din prezent. „Principala deosebire a programelor noi constă în evoluarea, perfecționarea și transformarea asistenţilor sociali până la nivelul de experţi sociali acreditaţi, în funcţiile cărora ar intra evaluarea, tratarea sistemică a problemelor sociale la toate nivelele și dezvoltarea de programe, proiecte, strategii de dezvoltare socială. Prin urmare, profesia de expert social presupune un nivel mai înalt de pregătire, care se va baza pe practicile internaţionale moderne”, a subliniat Svetlana Rusnac.
Asistenţa socială: de la „sferă a serviciilor” la ştiinţă
Potrivit autorilor curriculei, absolvenții programului de masterat vor putea activa în calitate de asistenți sociali – experți în mai multe domenii și instituții publice și/sau private, cum ar fi: Servicii psiho-sociale și educaționale (agenții de îngrijire Foster, agenții pentru copii, centre de tineret, şcoli şi universități, grădinițe); Servicii socio-medicale (spitale generale, spitale de psihiatrie, clinici pentru abuzul de substanțe, centre de dezintoxicare, ambulator clinic, case pentru bătrâni, centre pentru persoane fără adăpost); organizaţii guvernamentale şi nonguvernamentale; departamente de resurse umane, programe de intervenție în crize, dezastre, închisori, programe rezidențiale, de combatere a violenței în familie și abuzului faţă de copii, centre de plasament temporar ș.a.
„Programul va servi drept pilon de trecere de la asistența socială, ca sferă a serviciilor, la asistența socială ca știință”, a subliniat Victoria Gonţa. Prin urmare, prin intermediul studiilor de masterat vor fi pregătiţi specialiști calificați în cercetarea, evaluarea, dezvoltarea și promovarea politicilor și strategiilor de dezvoltare socială. Iar acest fapt, va aduce după sine elaborarea programelor și proiectelor sociale, evaluarea și acreditarea serviciilor sociale cât și asistența profesionistă a beneficiarilor asistenței sociale şi multe alte beneficii.
Ca rezultat al unei colaborări internaționale de câţiva ani (din 2012 până în 2015) Proiectul „Casa Mare” îşi propune mai multe obiective ambiţioase, Centrul fiind perceput ca o bună oportunitate de a transforma calitativ starea de lucruri din domeniul asistenţei sociale din republică. Şi, întrucât orice transformare poate fi efectuată doar de profesionişti, anume aici îşi vede rolul său ULIM-ul, care îşi propune să ofere un program de masterat de cercetare în domeniul asistenţei sociale, iar pe viitor, de ce nu – şi studii de doctorat. În acest sens, ULIM s-a asociat cu facultățile de profil din celelalte universități din țară, creând Consorțiumul Interuniversitar în domeniul Asistenței Sociale Profesioniste și speră la o conlucrare eficientă și fructuoasă.
Serviciul de presă al ULIM
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!